Hästtårta med smak av sommar

Hej på er mina vänner!
Visst är det skönt att det varma vädret kommit tillbaka igen? Jag är så tacksam! Speciellt eftersom jag nu har semester och jag tänker verkligen njuta av varje sekund!😍
Men till receptet. Vad gör man när man får beställning på en "käpphästtårta"? Jag har aldrig ens gjort en hästtårta😂 Men någon gång ska ju vara en första gång. Så jag satte ju igång och gjorde en hästtårta och reaktionen jag fick när födelsedagsbarnet
öppnade kylskåpet för att titta på den var värd varje minut kan jag lova. Hon blev så himla glad och det är verkligen det viktigaste för mig💕
Jag gjorde min häst på frihand efter en bild jag hittat på Pinterest men om man googlar runt lite så finns det säkert en instruktionsvideo på youtube. Jag har försökt berätta lite hur jag gjorde men det var väldigt svårt. Men har ni också en
liten hästtokig tjej tycker jag verkligen ni ska ge det ett försök, det är värt varje svordom🥰
Recept:
- 1 st ljus botten, 3 lika delar, receptet hittar du här
- 1 sats rabarbersirap, recept här
Rostad vit choklad:
- 150 g kylskåpskalla vita chokladknappar (hackad vit choklad funkar också)
Rabarbermousse:
- 300 g rabarber
- 2½ msk socker
- 2½ msk vatten
- 3½ st gelatinblad
- 3½ dl grädde
- 1 nypa bakpulver
Jordgubbsmousse:
- 2 st gelatinblad
- 150 gram jordgubbar
- 45 g florsocker
- 1,24 dl grädde
- 100 g turkisk yoghurt
Italienskmarängsmörkräm med vit choklad:
- 300 g hackad vit choklad
- 4 st äggvitor
- 220 g strösocker
- 8 g vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 300 g rumsvarmt smör
- pastafärg i följande kulörer grönt, rosa och XX
Dekoration:
- 1 kg vit sockerpasta
- 500 g brun sockerpasta
- 50 g svart sockerpasta
Gör så här:
- Följ anvisningar i receptet när du gör tårtbotten och se till att den har svalnat helt.
- Följ anvisningarna i receptet för rabarbersirapen och se till att den har svalnat helt.
Rostad vit choklad:
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Sprid ut chokladknapparna på en plåt med bakplåtspapper (det är viktigt att de är riktigt kalla så att de inte smälter i ugnen).
- Grädda mitt i ugnen 4-5 min eller tills dom har fått en fin brun färg och ändrat formen en aning (dom blir liksom bubbliga).
- Låt svalna.
Rabarbermousse:
- Skär rabarbern i tunna skivor.
- Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
- Låt sjuda ca 10 min tills rabarbern har blivit mjuk.
- Mixa till en slät puré.
- Lägg gelébladen i kallt vatten i fem minuter.
- Krama ur gelébladen och rör ner dom i den fortfarande varma rabarberpurén.
- Låt svalna.
- Vispa grädde och bakpulvret, det ska vara ganska löst vispat tills det precis bli fast toppar.
- Vänd ner lite av rabarberpurén i grädden.
- Tillsätt rabarbergrädden till resten av rabarberpurén och blanda ordentligt.
- Häll upp i spritspåse.
Jordgubbsmousse:
- Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter.
- Mixa jordgubbar och florsocker med en stavmixer eller i en mixer till en puré.
- Krama ur gelatinbladen och lägg dom i en kastrull.
- Ta lite av jordgubbspurén och blanda i kastrullen.
- Värm försiktigt tills gelatinbladen har smällt.
- Häll gelatinblandningen i jordgubbspuré och blanda ordentligt.
- Vispa grädden lätt.
- Tillsätt den turkiska yoghurten och vispa tills den är klumpfri.
- Tillsätt jordgubbspurén lite i taget och rör ned i grädden.
- Häll moussen i en spritspåse och lägg i kylen i minst två timmar.
Italienskmarängsmörkräm med vit choklad:
- Smält chokladen antingen i ett vattenbad eller i mikron. Låt den svalna tills den är ljummen.
- Ha äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta medan du vispar lite för hand då och då.
- Ta bort skålen från värmen när allt socker har smällt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv maräng som är helt sval.
- Vispa sedan ner smöret i omgångar.
- Vispa ned den smälta chokladen.
- Dela upp smörkrämen i olika skålar.
- Färga i önskade pastafärger.
Sätt ihop tårtan:
- Dela tårtbotten i tre delar och beskär eventuellt bottnarna så att de är raka och fina.
- Pensla med rabarbersirap och låt bottnarna suga åt sig ordentligt.
- Lägg en botten som grund.
- Spritsa en liten vall längs kanten (för att hålla fyllningen på plats) med den italienskamarängsmörkrämen.
- Fyll med vit chokladmousse.
- Strö på den rostade vita chokladen.
- Lägg på en botten till.
- Spritsa åter igen en vall längs kanten med den italienskamarängsmörkrämen.
- Fyll med rabarbermousse.
- Strö på den rostade vita chokladen.
- Lägg på den sista botten (förslagsvis den som bara har en skuren sida och lägg den sidan nedåt).
- Spackla ett tunt lager med marängsmörkrämen.
- Ställ tårtan i kylen ca 30 min.
- Spackla ett tjockare lager av marängsmörkrämen och arbeta tårtan tills du har ett slätt fint lager att dekorera på.
- Ställ in tårtan i kylen igen i ca 30 min.
- Klä med sockerpasta tills du har en fin bas.
Dekorera:
- Jag började med den bruna delen som mitt i och formade den på fri hand. Jag använde mig av sockerpasta hela tiden.
- Sedan gjorde jag själva mulen.
- Efter det gjorde jag öronen och lät dom torkade lite medan dom låg över ett glas.
- Sedan gjorde jag ögonen och passade på att måla dom så att dom fick torka.
- På med ögonen och öronen när dom torkat.
- Sedan är det bara att gå loss med den färgade smörkrämen och roliga tyllar och spritsa manen.
- Jag valde även att göra lite gräs så jag kunde sätta lite bokstäver där.
- Strö över lite fint strössel.


