Mocka- och vaniljtårta

Hej på er!
Visst har ni koll på att det är skottdagen idag? Lite häftigt är det ju och varför inte passa på att fira med en liten tårta? Den här tårtan är en riktigt hitt om du tycker om mocka/kaffe. Med marängbottnar och vaniljmousse som komplement passar den helt enkelt perfekt för att bjuda på till eftermiddagskaffet!
 
Dessutom var denna mocka- och vaniljtårta en av de tårtor som jag levererade till en födelsedag i slutet av januari och med tanke på feedbacken jag fick så var den ordentligt omtyckt. Hoppas ni också ska tycka om den lika mycket😘
 
Recept, ca 10-12 bitar:
  • 200 g sötmandel
  • 8 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 50 g mörk choklad
Vaniljmousse:
  • 4 st gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1¼ dl strösocker
Kaffesmörkräm:
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl starkt kaffe
  • 12 st äggulor
  • 500 g rumstempererat smör
  • 1 krm salt
Dekoration:
  • Några maränger
  • Lite chokladdekorationer
  • Lite vaniljmousse
  • Lite kaffesmörkräm
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  • Rita tre-fyra cirklar med ca 20 cm diameter på bakplåtspapperna. 
  • Mixa sötmandeln grovt i en mixer.
  • Vispa upp äggvitorna till ett skum.
  • Tillsätt sockret lite i taget.
  • Vispa tills du har en fin glansig maräng. 
  • Vänd ner den mixade sötmandeln lite i taget.
  • Spritsa ut marängen på ditt förberedda bakplåtspapper så att du har tre marängbottnar. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Låt svalna helt.
  • Smält chokladen i mikron eller i vattenbad.
  • Pensla bottnarna på båda sidorna med den smälta chokladen.
Vaniljmousse:
  • Lägg gelatinet i kallt vatten.
  • Snitta vaniljstången och ta ut fröna, blanda med grädde och vispa hårt.
  • I en annan bunke, vispa ägg och socker pösigt.
  • Värm lite av grädden och smält ner gelatinet.
  • Vispa ihop geléblandningen med äggsmeten.
  • Vänd sist ner den vispade grädden i äggsmeten.
Kaffesmörkräm:
  • Koka ihop muscovadosocker och kaffe ca 20 minuter. Det får en simmig konsistens. 
  • Lägg alla äggulorna i en bunke och vispa ihop dom lite lätt.
  • Häll kaffevätskan över äggulorna i en tunn stråle under konstant vispning. 
  • Vispa blandningen på medelfart tills du fått en fluffig kräm, ca 10 minuter.
  • Vispa det rumstemporerade smöret ljust och fluffigt i en annan bunke. 
  • Vispa krämen på låg fart och tillsätt smöret i omgångar. 
  • Tillsätt saltet.
  • Vispa upp smörkrämen tills den blivit härligt fluffig. 
Montering och dekorering:
  • Lägg den första bottnen på ett tårtfat (du kan eventuellt "klistra fast den" men lite kaffesmörkräm så att den inte åker runt).
  • Spritsa ett lager med kaffesmörkräm.
  • Lägg på nästa botten.
  • Spritsa ett lager med vaniljmousse.
  • Upprepa tills du har använt upp alla bottnarna. 
  • Spackla hela tårtan med kaffesmörkrämen.
  • Dekorera efter tyckte och smak.
  • Spritsa de kvarvarande krämerna i en cirkel på toppen.
  • Dekorera med dina chokladdekorationer och maränger.
 
Bakning, Recept, Tårtor | Bakning, Recept, Tårta, bakning, recept | | Kommentera |
Upp