Syrensaft

(null)
Hej på er!
Det här inlägget hade jag velat lägga ut redan i våras när det faktiskt var säsong och ni hade chansen att själva testa receptet. Nu blev det inte riktigt så men nu har jag iaf chansen att övertala er att ni måste prova det här receptet nästa gång ni får chansen!😊

Jag hade aldrig testat syrensaft innan jag snubblade över det här receptet på Instagram av My Feldt men kände att jag bara var tvungen att testa. Jag visste verkligen inte alls vad jag skulle vänta mig men oj vad positivt överraskad jag blev. Det var ju supergott! Det tar ju lite tid innan det är klart eftersom saften ska stå och dra i kylskåpet ett par dagar men det är verkligen ingen avancerad saft att göra och jag tror ni kommer hålla med mig när ni testat!😁

Recept:
  • 30 st lila syrenblommor (ju mörkare syrener ju mer färg får saften)
  • 1 kg vatten
  • 1 kg strösocker
  • 350 g färskpressad citronsaft (saften från ca 7 citroner)
  • 4 st citroner det rivna skalet (var smart och riv skalet från samma citroner som du tar saften från så tar du till vara på hela citronen)
Gör så här:
  • Plocka av blommorna från stjälkarna (var noga med att bara ta de lila blommorna annars kan saften bli besk) och lägg dom på lite papper så att småkryp som gömt sig i blommorna får chansen att krypa ut.
  • Lägg sedan blommorna i en stor bunke. 
  • Ha vatten och socker i en stor kastrull och koka upp.
  • Ta kastrullen från plattan och tillsätt citronsaften och det rivna citronskalet. 
  • Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen. Låt stå i kylen 2-3 dagar.
  • Sila saften genom en finmaskig sil.
  • Häll upp på ordentligt rengjorda flaskor.
Saften håller ca 1-2 veckor i kylskåpet (men jag har haft några flaskor som klarat sig betydligt längre men håll ett extra öga på dom för säkerhetsskull), den går även bra att frysa. Spä ut saften med vatten efter tycke när du ska dricka den😊

(null)

(null)


Dryck, Recept | Dricka, Recept, Saft, Syren, Syrensaft | | Kommentera |

Rabarber och vaniljbullar

Hej på er!
Vilket otroligt väder vi har! Det är lite svårt att förstå om jag ska vara ärlig! Man vill ju bara ligga på en filt i skuggan hela dagen och äter bullar och dricka kall mjölk, med möjlighet för att resa sig och ta ett svalkande dopp! Jag som fortfarande jobbar hoppas att det håller i sig tills jag också får lite semester men samtidigt hoppas jag på lite regn för det skulle verkligen behövas till skog och mark!
 
Idag tänker jag bjuda er på ett recept på just bullar! De här är mina rabarber och vaniljbullar. Supergoda vill jag lova! Dessutom så är dom perfekt att göra om du har rabarberpuré kvar från att du kokat rabarbersaft eller liknande! Det är nämligen den jag använder till rabarberfyllningen i dessa!
 
Recept:
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 800g vetemjöl
Fyllning:
  • 2 dl marsankräm (jag använde den kallvispade sorten)
  • 2 dl rabarberpuré
  • Smält smör till garnering
  • Socker till garnering
Gör så här:
  • Värm mjölken till fingervarm.
  • Smula ned jästen i en bunke (jag använder bunken som tillhör min bakmaskin).
  • Tillsätt lite av den ljumna mjölken till jästen och rör ut med en visp tills det inte finns några klumpar kvar.
  • Tillsätt resten av mjölken.
  • Tillsätt, socker, salt, kardemumma och smöret.
  • Tillsätt ungefär hälften av vetemjölet och kör igång bakmaskinen på låg hastighet,
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget tills du har en fin lite lätt klibbig deg som släpper från skålens kanter när du knådar den.
  • Låt degen jäsa i ca 30 minuter, under bakduk.
  • Vispa under tiden ordning marsankrämen. Rabarberpurén använder jag precis som den är, den har massa smaker och sötma med sig från saftningen så den behöver inget extra.
  • Klä ett par plåtar med bakplåtspapper.
  • Kör degen några varv i maskinen igen och ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den lite.
  • Dela degen i ca 40 st lika stora delar som du sedan rullar till runda bullar.
  • Lägg bullarna på bakplåtarna och låt jäsa under bakduk i ca 30 min till.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • När bullarna har jäst klart gör du ett hål i mitten av varje bulle, jag tar en liten medicinkopp som jag trycker ner ordentligt i bullarna.
  • Klicka sedan i en klick med marsansåsen och en klick med rabarberpurén i varje bulle.
  • Jäs ytterligare 10 min, jag brukar köra utan bakduk denna gång.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 minuter. De ska få en fin gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna helt innan du garnerar dom.
  • Smält lite smör till garneringen och häll upp sockret i en skål.
  • Pensla bullarna med smör och doppa dom sedan i strösockret. Färdiga!
 
Bakning, Bullar, Recept | Bakning, Bullar, Rabarber, Rabarber och vaniljbullar, Vanilj, recept | | Kommentera |

Pannacottapaj med rabarberspegel

Hej på er!
Nu har jag äntligen något nytt att dela med mig av till er. Anledningen till att det har dröjt så länge är för att vi haft en mindre kris med ugnen här hemma. Vi höll på grädda pizza för några veckor sedan och när sista pizzan är i ugnen så hör jag hur det börjar smälla och skramla i köket och sedan hur sambon svär högt. Ugnsluckan har fastnad i öppet läge. Vi drog och slet, pressade och lirkade. Gjorde allt i vår makt men det funkade inte! Vi fick grädda klart pizzan med luckan öppen och sedan dess har jag alltså varit utan ugn.
 
Bakabstinensen börjar bli ganska allvarlig nu så här tre veckor senare. Jag ska erkänna att jag har varit hem till mamma och pappa för att baka iaf en gång och efter ca en och en halv vecka började jag frenetiskt följa alla taggar jag kunde som innehåller "No bake".  Så det var väl lite så jag ramlade över det här receptet. Det kommer ursprungligen från My Kitchen Stories och är verkligen en superhitt! Jag kan säga att jag har hunnit baka det två gånger under de här tre veckorna och det finns nog en risk att det blir en gång till innan någon hyresvärd behagar att faktiskt hjälpa mig (jag är inte bitter)!
 
Recept:
  • 300 g drömmar
  • 50 g smör
Pannacotta:
  • 6 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 1½ dl socker
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1½ tsk, agar agar pulver
Rabarberspegel:
  • 450 g rabarber (både frysta och färska går bra)
  • 1 citron saften
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vatten
  • 1½ tsk agar agar pulver
Gör så här:
  •  Lägg kakorna i en plastpåse (eller använd två om du har tunna påsar som lätt går sönder) och banka sönder kakorna till smulor.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt kaksmulorna i kastrullen och blanda ordentligt.
  • Tryck ut blandningen i en pajform (den jag använder är 24 cm) och ställ i kylen.
Pannacotta:
  • Grovhacka chokladen och lägg den i en kastrull.
  • Slå på grädden och värm på medelvärme tills chokladen har smält. Blanda ihop till en tjock smet.
  • Ha i strösocker, vanilj och agar agar pulver. Rör ordentligt.
  • Koka upp under omrörning och låt koka ca 3-4 min under omrörning.
  • Låt svalna en liten stund och häll sedan upp i det kylda pajskalet.
  • Ställ tillbaka pajen i kylskåpet.
Rabarberspegel:
  • Lägg rabarber, citronsaften, strösocker och vatten i en lite större kastrull. Koka upp till ett mos.
  • Sila moset så att du bara får saften kvar (men spar purén, den är supergott som fyllning i kakor och bullar).
  • Häll saften och agar agar pulvret i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 3 minuter.
  • Låt spegeln svalna lite, den ska fortfarande ha en rinnig konsistens, innan du häller den över pannacottan. 
  • Låt pajen stå i kylskåpet minst 1h innan servering.
Bakning, Efterrätt, No bake, Paj, Recept | Bakning, Pannacotta, VIt choklad pannacotta, Vit choklad pannacotta paj, recept | | Kommentera |
Upp