Veckans blogg

God kväll på er!
Hoppas ni alla har det bra i höstmörkret. Det märks verkligen skillnad på kvällarna nu när vi drog tillbaka klockan en timme, det är kol svart när man ska åka hem från jobbet. Jag längtar redan efter sol och värme och vinter har knappt börjat ännu, det är tur man kan baka sig igenom den!
 
Jag vet inte hur många av er som såg det men förra veckan fick jag den stora äran att vara med hos Robbans bästa som veckans blogg. Där berättade jag lite om hur det kommer sig att jag började baka och sedan också startade whisk & stir. Jag tipsade också om några av mina favoritrecept så det vill ni inte missa!
 
Inlägget finns att läsa här för er som inte redan gjort det :)
 
Kommer ett inlägg senare i veckan med ett riktigt fint recept, ha det bra tills dess! :)
 
 
Tips | Om mig, Tips, Veckans blogg | | Kommentera |

Fantastisk magisk chokladtårta!

Hej på er!
Idag ska jag ÄNTLIGEN bjuda på mitt favoritrecept när det kommer till chokladtårta. Jag har gjort den massvis med gånger till alla möjliga och omöjliga tillfällen. Den är helt enkelt bara bäst! :D
 
Receptet kommer ursprungligen från Roy Fares (japp, min stora bakidol!) och jag måste nog påstå att jag aldrig har misslyckats med den här, vet inte ens om det går. Chokladkrämen som man spacklar med har jag gjort så många gånger att jag antagligen kan göra den i sömnen och den använder jag till massa olika saker inte bara till att spackla tårtor med! Jag skulle kunna fortsätta i evigheter men nog nu, till tårtreceptet!
 
Recept:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Salt kolasås:
Receptet till den salta kolasåsen hittar du här!
 
Marshmallowsfyllning:
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 120 g florsocker
  • 3 g vaniljsocker
  • 1 burk marshmallowfluff
Chokladsmörkräm:
  • 300 g hackad mjölkchoklad
  • 4 st äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 8 g vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 300 g rumsvarmt smör
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade mina bottnar i två 24 cm formar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
  • Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
  • Häll smeten i en form/flera formar och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Marshmallowfyllning:
  • Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.
  • Tillsätt marshmallowsfluffet och vispa till en slät fyllning.
Chokladsmörkräm:
  • Smält chokladen antingen i ett vattenbad eller i mikron. Låt den svalna tills den är ljummen.
  • Ha äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta medan du vispar lite för hand då och då.
  • Ta bort skålen från värmen när allt socker har smällt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv maräng som är helt sval. 
  • Vispa sedan ner smöret i omgångar.
  • Vispa ned den smälta chokladen.
Sätt ihop tårtan:
  • Dela bottnarna, alternativt jämna till dem om du gräddat i flera formar.
  • Lägg en botten som grund och bred sedan på marshmallowsfyllningen och ringla över rikligt med salt kolasås.
  • Lägg sedan på nästa botten och fortsätt på samma sätt tills du använt alla bottnar. Spackla tårtan med chokladkrämen. Dekorera med maltesers och lite salt kolasås.
Tänk på att tårtan blir väldigt hård i kylen (eftersom att det är så mycket smör i chokladkrämen så stelnar den) så kom ihåg att ta fram den en bra stund innan servering så att gästerna får behålla sina tänder! ;)
Bakning, Choklad, Recept, Tårtor | Bakning, Chokladtårta, Kolasås, Salt kolasås, Tårta, recept | | En kommentar |

Salta kolasåskakor

Hej på er!
Äntligen fredag och vilket fantastiskt väder vi haft! Solen skiner och det ser helt magiskt ut ute. Men ack så kallt. Det märks verkligen att det börjar gå mot mörkare och kallare tider nu. Så vad gör man för att lyfta humöret lite extra då? Jo man bakar så klart!
 
Dom här kakorna är magiskt goda kan jag lova! Det tar lite tid eftersom det är tre olika moment men dom är superenkla och jag kan lova att det helt klart är värt den lilla extra tiden. Varför inte passa på att baka dom redan nu i helgen? :)
 
Recept:
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl brun farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker (Jag använde mitt hemgjorda, recept här!)
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • ca 1 dl salt kolasås (receptet hittar du här!)
  • 75 g mörk choklad
  • havssalt
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt (använder du minimuffinsformar får du lite mindre med höga fina kakor, det går dock precis lika bra med vanliga muffinsformar, då blir kakorna lite längre bara. Jag använde vanliga muffinsformar till de kakorna som är på bilden).
  • Vispa smör, socker och farinsocker fluffigt.
  • Tillsätt ägget och vaniljsockret. Fortsätt vispa tills det är ordentligt blandat.
  • Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
  • Sikta mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en smidig lättarbetad deg.
  • Rulla degen till bollar i önskad storlek och lägg i muffinsformarna. 
  • Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, de ska få lite färg men inte mycket.
  • Ta ut kakorna och låt de svalna ett par minuter innan du gör ett hål i dem. Jag använde ett hostmedicinmått när jag gjorde mina hål.
  • Fyll kakorna nästan hela vägen upp med den salta kolasåsen. 
  • Låt kakorna svalna helt.
  • Smält den mörka chokladen i mikron eller försiktigt över ett vattenbad.
  • Toppa kakorna med den smälta chokladen och strö över lite flingsalt.
  • Förvara i kylen men de är godast att äta rumsvarma så ta fram dem en stund innan de ska serveras.
Dessa går även utmärkt att frysa om du vill spara några för annars går de åt i en rasande fart kan jag lova! ;)
 
Bakning, Choklad, Kakor, Recept | Bakning, Kolasås, Salt kolasås, Salta kolasåskakor, recept | | Kommentera |
Upp