Fabulösa Moussebakelser

Hej på er!
Måndag igen då. Brukar ni planera vad ni ska baka under veckorna eller bakar ni bara spontant? Själv gör jag en blandning. Om det är någon speciell dag eller högtid så brukar jag planera mina bak (väldigt aktuellt med stundande fettisdagen och alla hjärtans dag) men annars bakar jag det jag känner för när jag känner för det och har tid.
 
Det här receptet fick jag testa på i samarbete med bakboxen. Receptet är framtaget av Fredagskakan och var med i bakboxens augustibox. Jag hade aldrig använt mig av bakelseringar eller bageriplast innan jag bakade dom här och jag har lärt mig massor kan jag lova! Tänk att det var så lätt att göra en bakelse som både blir supermumsig och ser riktigt proffsig ut. Det här kommer jag definitivt använda mig av i framtiden för att komponera egna bakelser. Jag sitter redan och klurar på en vitchoklad och rabarberdröm som kommer passa utmärkt till midsommar! Men tills dess får ni kika på detta recept :)
 
Recept:
  • 100 g smör
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt
  • 2 st ägg
Karameliserade nötter:
  • 2 msk strösocker
  • 60 g cashewnötter
  • 15 g smör
Vit chokladmousse:
  • 1 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 175 g vit choklad
Garnering: 
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 st lime
  • ¼ dl strösocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull (ta en lite större kastrull så att du får plats med hela smeten).
  • När smöret är smält tar du bort kastrullen från spisen.
  • Rör ner sockret.
  • Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Knäck ner äggen och rör ihop ordentligt.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter).
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Karamelliserade nötter:
  • Fördela sockret jämnt i en stekpanna och sätt den på låg värme.
  • Låt sockret smälta ordentligt.
  • Häll i nötterna och rör ihop försiktigt med en träslev.
  • Tillsätt smöret och rör ihop.
  • Häll den varma blandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna och stelna.
  • Grovhacka sedan nötterna.
Vit chokladmousse:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten och låt ligga i ca 5 min.
  • Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  • Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen.
  • Rör tills chokladen smälter.
  • Krama ut vattnet ur gelatinbladet och tillsätt det i den varma chokladblandningen.
  • Blanda tills gelatinet smält ordentligt.
  • Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  • Ta en ny bunke och vispa upp resten av grädden, det ska bli medelfasta toppar när den är klar.
  • Vänd ned den svala chokladblandningen.
Montering:
  • Stansa ut små bottnar från kladdkakan med hjälp av bakelseringar.
  • Täck insidan av bakelseringarna med bageriplasten (det hjälper dig att få loss bakelsen senare)
  • Placera ringarna (med plasten inuti) på ett bakplåtspapper (förslagsvis placerad på en bricka).
  • Lägg en kladdkakebotten i varje ring.
  • Fördela de hackade nötterna jämnt i alla ringar.
  • Fördela moussen jämnt i ringarna.
  • Slå brickan med bakelserna mot bordet ett par gånger så att du får bort eventuell luft i bakelserna.
  • Placera bakelserna i kylen minst 3 timmar tills de har stelnat ordentligt.
Limemarinerade jordgubbar:
  • Dela jordgubbarna i jämnstora bitar.
  • Tvätta limen ordentligt.
  • Riv skalet och pressa ur saften och blanda med jordgubbarna.
  • Blanda i strösocker och låt stå svalt och marinera i ca 20-30 minuter innan du lägger på dom på bakelserna precis innan servering.
Bakelse, Bakning, Choklad, Recept | Bakboxen, Bakelser, Fabulösa Moussebakelser, Moussebakelser, Vit chokladmousse, recept | | En kommentar |

Rocky Road

Måndag.
Idag ska jag erkänna att jag inte hade den klassiska måndagsångesten. Jag hade en så otroligt bra söndag igår att det liksom aldrig blev jobbigt. Jag började med att ta en lång sovmorgon (med nybakat bröd till frukost) och sedan letade jag mig ut i skidspåren med en termos varm choklad. På kvällningen hann jag även med att sno ihop lite maränger, jag använde mig att mitt vanliga recept som du hittar här och passade även på att testa lite nya pastafärger. Jag behöver nog testa dom ett par gånger till innan jag visar resultatet kan jag säga.
 
Men strunt i det nu! Nyss i veckan gjorde jag en klassisk rocky road och oj vad gott det är! Jag hinner glömma bort det mellan gångerna! Den här gången gjorde jag en liten sats. Vi är bara två stycken hemma och det är lätt att det man bakar inte hinns ätas upp så att man får slänga det och det finns inget tråkigare än att behöva slänga mat (det är faktiskt sambon som får slänga bakverken när de blivit dåliga för jag klarar det inte). Men därför kör vi ett litet recept på rocky roads den här gången och det är helt perfekt att lägga bakplåtspappret i en matlåda för att få lagom stora bitar! :)
 
Recept:
  • 10 st dumle
  • 1 dl blandade nötter (jag använda jordnötter och pistagenötter, kan ersättas med frön eller helt uteslutas också)
  • 175 g choklad (ta en sort du tycker är god)
  • ca 1 dl minimarshmallows
  • 1 nypa flingsalt
Gör så här:
  • Klä en matlåda med bakplåtspapper.
  • Skär dumlen i mindre bitar.
  • Skala pistagenötterna.
  • Smält chokladen i en skål.
  • Tillsätt dumlen och minimarshmallowsen och rör tills de smällt lite.
  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda samman till en tjock smet.
  • Häll smeten i matlådan och låt stå tills det stelnat i rumstemperatur.
  • Skär godiset i bitar och ät!
Jag har förvarat mina i en burk med lock i rumstemperatur men har du väldigt varmt hemma så funkar kylskåpet också fint! :)
Bakning, Choklad, Godis, Recept | Bakning, Godis, Rocky Road, recept | | En kommentar |

Överbliven smält choklad

Okej, jag ska erkänna. Jag är helt värdelös på att uppskatta hur mycket choklad man ska smälta till olika bakverk. Jag menar alltså helt urkass! Det blir alltid för mycket så att jag står där men en deciliter smält chokad över. Eller så blir det för lite, så tillsätter jag lite till och vips så har jag för mycket igen.
 
Därför skulle jag vilja tipsa om den här grejen jag började med för ett tag sedan. Jag blandar ner allt möjligt smått och gott i den överblivna chokladen. Sen har jag en liten munsbit när jag är sugen eller börjar bli sur för att jag är hungrig ;)
 
Till just dom här hade jag överbliven mörk choklad som jag rörde i naturella cashewnötter, jordnötter och toppade med flingsalt. Jag höftade med alla ingredienser och rörde i så pass mycket att det blev en klibbig smet. Sen klickade jag ut smeten på ett bakplåtspapper (det går lika bra att använda bullformar om man vill det) och strödde på flingsalt.
 
Dessa går också helt perfekt att göra med tex frön, alla sorters nötter, torkad frukt, godis och marshmallows. Här är det bara din egen fantasi som sätter gränserna! Ett helt perfekt litet knep när man vill ta vara på allt när man bakar och passar perfekt nu i januari när man ofta vill spara lite extra :)
 
Bakning, Choklad, Recept, Tips | Baka utan ugn, Tips, recept | | Kommentera |
Upp