Vit chokladfudge

Hallå hallå!
Hoppas ni har det bra så här en svinkall majdag! Kände att det var dags att köra ett riktigt smarrigt godisrecept nu! Jag bakar inte så ofta godis, kan man ens baka godis? Kanske något som man mer "gör"? Jaja, i alla fall så har jag slängt ihop lite godis! Den här fudgen är enkel att göra men riktigt riktigt smarrig kan jag lova! Och det blir ganska mycket så är vännerna snälla kanske man kan slänga åt dom en liten påse eller två också ;)
 
Det här receptet kommer från Bakboxen (hemsida här) och är framtaget av Manuela Kjeilen (hemsida här). I originalreceptet är det lakritsfudge men eftersom jag inte tycker om lakrist så är det här min egen tvist på receptet så det blev vit chokladfudge med vanilj istället. Blev supergott om du frågar mig! :D
 
Recept:
  • 400 g socker
  • 140 g flytande glykos
  • 2½ dl grädde
  • 70 g osaltat smör
  • ½-1 tsk vaniljpulver
  • 400 g hackad vit choklad
Gör så här:
  • Klä en form med bakplåtspapper, min form var ca 25x25cm. Med en mindre form blir bitarna högre och med en större blir de plattare. Jag tyckte mina fick en riktigt bra storlek!
  • Häll socker, glykos, grädde, smör och vaniljpulver i en kastrull.
  • Värm upp och låt det koka på medelhög värme tills det blir 113 grader.
  • Ta av kastrullen från spisen och tillsätt den hackade chokladen.
  • Rör tills all choklad har smällt och det är en len och fin smet.
  • Häll smeten i formen och låt den stå framme till dess att smeten har svalnat helt.
  • Ställ sedan in i kylen över natten.
  • Skär upp i bitar och förvara i kylskåpet (om du får några kvar!).
 
Bakning, Choklad, Godis, Recept | Baka utan ugn, Bakboxen, Godis, Vanilj, Vit chokladfudge, recept | | Kommentera |

Släng-ihop-paj!

Hej på er alla!
Hoppas ni har en skön lördag och njuter av livet😊
 
Det börjar ju äntligen bli dags för frukt och bärtider. Jag älskar det! Jag har sett att flera av er redan börjar skörda era rabarber, är ett litet tag kvar innan jag kan börja ta tag i min men jag ser att det kommer närmare dag för dag! Därför tänker jag passa på att bjuda på ett superenkelt recept som funkar till nästan alla typer av frukter och bär. Bärsäsong = pajsäsong😁
 
Det här receptet räcker till två portionspajer eller en mellanstor paj. Jag använde mig av två små portionsformar för jag tycker det ser lite extra festligt ut att bjuda på. Receptet är nästan aldrig exakt det samma gång efter gång eftersom jag "slänger ihop" pajen och höftar lite när jag mäter. Ibland är det mer smör i, ibland är det mer havregryn. Men den är alltid lika god! I pajerna på bilden har jag använt mig av rabarber, hallon och lite pressad citron😋
 
Recept:
  • Så pass mycket bär/frukter du vill ha.
  • 1 msk Potatismjöl
  • 1 msk socker
  • Smuldeg:
  • 80 g smör
  • 0,75 dl Havregryn
  • 0,75 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Fyll pajformen med så mycket bär/frukt du vill ha och får plats med, spar lite plats till smuldegen.
  • Häll potatismjölet och 1 msk socker på bären/frukterna och blanda runt. 
  • Häll resten av ingredienserna i en bunke och nyp ihop till en deg (ibland när jag har bråttom och inte känner för att bli kladdig kör jag ihop degen med en elvisp).
  • Fördela degen över bären/frukten.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 min och pajdegen fått en fin gyllene färg. 
Låt pajen svalna tills den är lite ljummen och servera sedan med vaniljglass eller vaniljsås! MUMS! 
 
Bakning, Paj, Recept | Paj, Rabarberpaj, Smulpaj, recept | | Kommentera |
Upp