Citron- och jordgubbs-dammsugare

Halloj!
Nu är det ju verkligen snart påsk! Så himla mysigt! Påsken är för mig alltid början på våren och varmare tider med långa ljusa dagar. Jag älskar det!
 
Varför inte passa på att bjuda på något riktigt gott och pastelligt nu till påsk? Jag har bakat dom här citron och jordgubbsdammsugarna och dom blev väldigt omtyckta! Speciellt av min sambo som annars inte är särskilt förtjust i vanliga dammsugare, så det tyckte jag var lite extra roligt. Nu med påsken och förhoppningsvis lite ledighet till er alla där ute så passar det ju helt perfekt med att baka lite extra! ;)
 
Recept:
  • 50 g rumstempererat smör
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, rivet skal
  • ½ citron, den pressade saften
  • 2-4 dl smulad sockerkaka alt. ljusa kakor/ tårtbotten
  • 1½ msk koncentrerad jordgubbssaft
Garnering:
  • ca 100 g marsipan
  • ca 50 g vit choklad
Gör så här:
  • Lägg smör, florsocker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft i en bunke.
  • Vispa till en krämig massa med elvisp.
  • Tillsätt kaksmulorna lite i taget tills du har en konsistens som du tycker är bra, den ska vara så pass fast att den går att rulla. 
  • Smaka av med saften (blir det lite för mycket saft så är det bara att tillsätta mer kaksmulor)
  • Rulla ut en eller ett par längder av smeten i den tjocklek du själv tycker passar.
  • Ställ rullarna i kylen ca 20-30 min.
  • Kavla under tiden ut marsipanen.
  • Lägg rullarna på marsipanen och täck hela med marsipan.
  • Skär i passande storlek och ställ i kylen.
  • Smält den vita chokladen i mikron eller i vattenbad. 
  • Doppa ändarna på dammsugarna i den smälta chokladen och ställ sedan att stelna
Ta fram och skäm bort dina gäster med något som jag lovar kommer att bli en riktig hitt! :D
Bakelse, Bakning, Godbitar, Recept | Bakelser, Bakning, Citron- och jordgubbs-dammsugare, Dammsugare, Godbitar, recept | | Kommentera |

Favoritmaräng tårta

(null)
Hej på er! 
Jag tänkte att vi skulle avsluta de här tårtveckorna med en riktig favorit. Första gången jag smakade den här gick jag på högstadiet och vi skulle ha picknick hemma hos min lärare. Om jag minns rätt så hade hon gjort två varianter, en med Daim och en med någon annan choklad (kan det ha varit Marabou eller nonstop?). Sedan dess har jag gjort den ett antal gånger och det går hem hos både stora och små! Dessutom är det en sån här tårta du kan variera i oändlighet! 
 
Tårtan består av marängbottnar, grädde och ditt favorit chokladgodis. Jag har gjort just den här tårtan med Daim, för jag tycker det blir väldigt gott men det är bara att byta ut till en passande mängd av din favoritchoklad istället (eller varför inte annat godis?). Jag gjorde egna marängbottnar men det funkar självklart utmärkt att använda köpte också! Den här tårtan går att förbereda lite innan genom att göra marängen i förväg men gör det sista precis innan du ska äta den då blir den som godast!
 
Receptet på marängbottnarna jag gjorde hittar du här.
Det enda jag gjorde annorlunda var att göra dubbel sats och spritsa ut marängen i en stor cirkel och sen gräddade jag den i 1.5h och lät svalna i ugnen över natten. Då blev den lagom seg i mitten! Om ni inte vill ha sådär övermäktigt mycket maräng så räcker det fint att göra enkelsats av marängen också. Var bara jag som fick storhetsvansinne när jag bakade och ville ha MYCKET maräng :D
 
Recept:
  • 1 st marängbottnar
  • 2 st Dubbeldaim (går att byta ut mot cirka 100g annan choklad istället)
  • 4 dl vispgrädde
Gör så här:
  • Lägg bottnen på ett tårtfat.
  • Hacka Daimen.
  • Vispa grädden ganska hårt, att den blir toppig och inte rinner ut igen brukar vara ett gott riktmärke.
  • Ha i den hackade Daimen och blanda runt.
  • Klicka ut grädden på marängbotten.
Ät direkt! :D
(null)

(null)

Bakning, Glutenfritt, Recept, Tårtor | Bakning, Glutenfritt, Marängbotten, Tårta, maräng, maränger, recept | | Kommentera |

Dekorationsgelé

Söndag, sköna söndag!
Det är något visst med helger. Veckans guldkant liksom :)
I tårtvärlden finns det ju massor av olika sätt att dekorera på, det tar liksom aldrig slut. När jag fick en beställning för några veckor sedan på en födelsedagstårta så var utseendet det enda som kunde visste hur han ville ha det. Det skulle vara en gräddtårta med jordgubbar och "sån där gelé" på toppen. En riktig klassiker som alltid uppskattas. Själv hade jag inte använt mig av gelé tidigare men det gick ju helt finemang! :)
 
Recept:
  • 4 st gelatinblad
  • ¾ dl koncentrerad jordgubbssaft
  • 1¼ dl vatten
Gör så här:
  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  • Blanda den koncentrerade saften med ¾ av vattnet.
  • Ta upp gelatinbladen och krama ut dom.
  • Lägg dom tillsammans med resten av vattnet i en liten skål och värm försiktigt i mikron tills gelatinen smällt (det går också bra att smälta det försiktigt i en kastrull på låg värme).
  • Rör ner geléblandningen försiktigt i saftblandningen.
  • Ställ kallt några minuter. Gelén får inte bli helt fast men ska börja stelna så att det går att skedda upp på jordgubbarna. När den börjar likna ovispad äggvita (lite klumpig men ändå lite rinnande) börjar den få rätt konsistens. Skulle gelén bli för hård är det bara att du värmer den lite försiktigt i mikron igen och är den förlös så låt den stå en liten stund till i kylen.
  • Skeda upp gelen på tårtan och ställ tårtan kallt, gärna 1 timme innan servering.
Tårtan bestod av ljusa bottnar, lemon curd, vispad grädde och skivade jordgubbar. Spacklad med grädde. Dekorerad med jordgubbar och gelé! :)
 
Bakning, Recept, Tårtor | Bakning, Dekoration, Dekorationsgelé, Gelé, Tårta, Tårtgelé, recept | | Kommentera |
Upp