Toffifee bites

 
God morgon på er!
Vilket är ert favoritgodis? Jag är en riktig gottegris men brukar sällan blanda in godis i mitt bakande. Det är väl kanske så att när jag ska sätta igång och baka så är godiset redan slut :D
 
Men här kommer nu ett av de sällsynta recepten med godis i och det innehåller mitt absoluta favoritgodis Toffifee! (helt perfekta att testbaka redan nu i helgen) :)
 
Recept:
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en medelstor kastrull (hela smeten ska få plats)
  • Ta av kastrullen från plattan när allt smör är smält och rör ner strösocker, vaniljsocker och ägget.
  • Vispa ihop till en jämn smet.
  • Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och salt.
  • Rör ihop till en klumpfri smet.
  • Häll smeten i minimuffinsformar (jag har ingen minimuffinsplåt så jag körde bara med formarna och fyllde dom inte så mycket istället).
  • Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, de här kakorna ska vara lite kladdiga när de är klara.
  • Direkt när du tagit ut dem ur ugnen trycker du ned en Toffifee i varje kaka.
Låt svalna innan du hugger in! :D
Bakning, Choklad, Godis, Muffins, Recept | Bakning, Brownies, Godis, Toffifee, Toffifee bites, recept | | Kommentera |

Rabarberpaj med italienskt marängtäcke

Hej på er!
 
Nu var det dags igen för något nytt och smarrigt! Jag har en hel del rabarber kvar i frysen sen sommaren och passar såklart på att ta fram lite då och då för att baka något smarrigt. Den här gången blev det en rabarberpaj med marängtäcke. Det blev så gott med den lite syrliga rabarbern och den söta marängen. Ni får testa själva! :D
 
Recept:
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl socker
  • 2 st äggvitor
Fyllning:
  • 4 st medelstora rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • ½-1 tsk kardemumma
  • 1 dl salt kolasås (receptet hittar du här)
Italiensk maräng:
  • 95 g äggvita
  • 38 g vatten
  • 160 g strösocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smör en form (jag använde en som var 24cm) och klä den med bakplåtspapper.
  • Blanda mandelmjölet, sockret och äggvitorna i en bunke.
  • Rör ihop till en kladdig deg.
  • Tryck ut i formen och se till att smeten går upp lite på sidorna (så att inte fyllningen rinner ut sen).
  • Grädda mitt i ugnen i ca 17- minuter. Det ska bli lätt gyllene när den är klar.
Fyllning:
  • Dela rabarberna i små delar och lägg i en kastrull.
  • Tillsätt sockret, kanelen och kardemumman.
  • Låt koka upp och småkoka den sedan tills rabarberna mjuknat ca 10-15 minuter.
  • Rör ned den salta kolasåsen och ta bort kastrullen från spisen.
  • Låt svalna lite innan du häller upp i pajskalet.
Italiensk maräng:
  • Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  • Vispa undertiden äggvitorna till ett hårt skum.
  • Häll sedan ned den varma sockerlagen med en tunn stråle i bunken under vispning på högsta hastighet.
  • Vispa sedan marängen på medelhastighet tills marängen är ljummen.
  • Spritsa sedan marängen över pajen i det mönster du vill, jag valde att spritsa rosor.
  • Bränn av marängen med en gasbrännare.
Klar att servera! :)
 
Bakning, Paj, Recept | Bakning, Italiensk maräng, Paj, Rabarber, Rabarberpaj, Rabarberpaj med italiensk maräng, recept | | Kommentera |

Salt kolasås

Halloj!
 
Hoppas allt är bra med er denna regniga torsdag. Känns som att det har varit grått och regnat av och till i flera veckor nu. Har vädret svårt att bestämma sig? Men nog om det tråkiga vädret, idag tänker jag bjuda på ett recept med salt kolasås. Även det här receptet kommer i grunden från min bakguru Roy Fares (länk till hans hemsida här). 
 
Jag har alltid en burk med den här kolasåsen ståendes hemma i kylen. Oftast använder jag den till bakning, den hamnar både i tårtor, pajer och kakor. Sen är den helt gudomlig att ha på glass eller använda till efterrätter :)
 
Recept:
  • 100 g glykos
  • 180 g strösocker
  • 200 g vispgrädde
  • 50 g smör
  • Flingsalt (efter tyckte och smak)
Gör så här:
  • Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull.
  • Tillsätt sockret lite i taget och rör. Det ska hinna smälta helt mellan gångerna (så att det inte finns några sockerkristaller kvar)
  • Värm/koka väldigt försiktigt tills du fått en fin gyllenbrun karamell.
  • Blanda försiktigt i grädden lite i taget. Det bubblar upp mycket samtidigt som det ångar och fräser så var försiktigt. Men tar du det bara lugnt och låter såsen lugna ner sig lite mellan gångerna du häller i grädden så kommer det gå bra.
  • Ta bort kastrullen från plattan.
  • Tillsätt smöret och rör tills allt har smällt.
  • Tillsätt så mycket salt du vill ha (men ingen ide att snåla om du frågar mig), kom ihåg att smaka av så att det inte blir för salt.
  • Låt svalna och sedan är det bara att använda den till vad du vill.
Fungerar även utmärkt att äta direkt ur burken med sked om ni undrar ;)
 
Bakning, Efterrätt, Glass, Recept | Kolasås, Salt kolasås, Sås, recept | | Kommentera |
Upp