Kanderade nötter

Hej!
 
Det är redan mellandagarna och nu är det dags för ett nytt recept igen. Eller nytt och nytt, folk har väl kanderat nötter i en smärre evighet redan men jag ska i alla fall dela med mig av mitt favoritrecept. Jag har testat några olika recept men det här från Ernst Kirchsteiger är den klara favoriten.
 
Det står som julgodis men jag äter nötterna året om, varför bara till julen? Det är supergott att bara ställa fram i en skål och tugga på, men funkar också utmärkt på frukostfilen eller varför inte som lite extra crunch i en tårta, jag har prövat och lovar att det var en väldigt bra ide! :)
 
Recept:
  • 1½ msk socker
  • 3 msk ljus sirap
  • ½ tsk salt
  • 200 g valfria nötter (jag använde mig av valnötter, hasselnötter och mandlar)
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält ihop socker, sirap och salt i en ungstålig stekpanna.
  • Låt koka några minuter tills sockret har smält helt.
  • Häll i nötterna och blanda runt.
  • Dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
  • Ställ in nötterna mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Ta ut efter halva tiden och blanda runt.
  • Ta ut nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper, var försiktig eftersom nötterna är väldigt varma!
  • Pilla isär nötterna så att du inte bara får en enda stor klump.
  • Låt nötterna svalna helt innan du serverar dom.
Bakning, Godis, Recept | Bakning, Godis, Kanderade Nötter, Nötter, recept | | Kommentera |

Knäck med finess

(null)
Halloj!
Lördag och imorgon är det julafton men ni hinner fortfarande slänga ihop lite godis om ni inte redan hunnit med det!
 
Här kommer mitt recept på knäck. Snabbt, enkelt (om man tar av den vid rätt grader och inte bränner den som jag gjorde de första två gångerna) och otroligt gott. Dessutom kan du variera receptet i oändlighet! Jag är dock mest för vanligt hederlig knäck utan någonting i och jag vill ha den hård i början men att den sedan blir lite mjuk när man har den i munnen, då är den perfekt!
 
Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Jag har polkagrisknäck som en ny favorit men den med havssalt var inte alls dålig den heller kan jag säga. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna😊
 
Recept:
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl grädde
  • Olika topping ex. krossad polkagris, havssalt, chili, hackad mandel.
  • 1 msk smör
Gör så här:
  • Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  • Häll din topping i knäckformarna (jag har använt en pralinform i silikon när jag gjorde mina knäck)
  • Koka upp smeten tills den når 128-130 grader. 
  • Ta av kastrullen och blanda ner smöret.
  • Häll knäcken i formarna.
  • Låt svalna och stelna helt innan du ploppar ur dom ur formarna.
Ja imorgon är det Julafton så jag vill passa på att önska er alla där ute en riktigt god jul! Hoppas ni tar det lugnt och äter massor med gott tillsammans med era nära och kära. I mellandagarna är många lediga och vad passar då bättre än att baka lite gott att njuta av tillsammans. Så håll utkik efter lite smarriga godisrecept i mellandagarna, för man behöver ju inte alltid baka allt godis innan jul :)
 
Stor kram till er alla!
(null)
(null)

Bakning, Godis, Recept, Tips | Bakning, Godis, Knäck, Knäck med finess, Tips, recept | | En kommentar |

Skumtomtefudge

Skumtomtens dag? Var det ens någon som visste att det fanns en sådan dag? Inte jag iaf! Men jag tänker ändå passa på att dela med mig av ett recept på skumtomtefudge (inspirationen hittade jag hos Jennys Matblogg). Det här var väldigt poppis förra året och i år har det ju dykt upp både det ena och det andra med skumtomte i men jag tycker nog det här räcker. Annars äter jag dom ändå helst precis som dom är :)
 
Recept: 
  • 14 st skumtomtar
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
Gör så här:
  • Klä en form med bakplåtspapper. Jag tog en matlåda och tryckte ned mitt bakplåtspapper i och jag tyckte det blev lagom stora bitar av den. Tar du en större form får man plattare bitar och tar man en mindre får man större bitar.
  • Klipp ned tomtarna i småbitar och lägg i en kastrull.
  • Tillsätt socker, smör och grädden.
  • Smält ned allt och låt sjuda under omrörning.
  • När allting har smällt och blandats samman tar du bort kastrullen från plattan.
  • Bryt i chokladen och rör till all choklad har smällt och smeten blivit alldeles blank.
  • Häll ut i formen.
  • Låt svalna i kylskåpet och skär sedan ut så stora bitar du vill ha.
Vill du ha din fudge lite extra festlig så kan du klippa en skumtomte i små bitar och strö över dina fudge innan den har stelnat, då får du lite gullig dekoration på toppen :)
 
Bakning, Godis, Recept | Bakning, Godis, Skumtomtefudge, recept | | Kommentera |
Upp