Julig pannacottapaj med glöggspegel

(null)
God fortsättning på er!
Hade ni en bra jul? Min var lugn och halvhysterisk om vartannat, precis som jag vill ha det. Den avslutades i soffan framför tvn med en massa julgodis.
 
Idag tänker jag bjuda er på julaftons efterrätt. Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra till julafton. Först hade jag velat ha flera små olika efterrätter att plocka av men sen insåg jag att det varken fanns tid eller ork till det. Då tänkte jag att jag skulle göra en efterrätt fast i delar så fick man ta så mycket man ville av dom, men det orkade jag inte heller. Jag ville göra en julkula av choklad som man skulle hälla en varm sås över så att den smälte men det blev inte heller av. Tillslut landade jag i en variant på min favoritpaj: Pannacottapaj med rabarberspegel. 
 
Jag bytte ut drömmarna i botten till pepparkakor för att få den lite juligare (några av dom hade till och med lite kristyr i olika färger som bidrog till julkänslan) och ersatte även rabarberspegeln med glöggspegel. Sen dekorerade jag den lite extra fint, en riktig höjdare om jag får säga det själv!😁 Tyvärr får ni nöja er med mobilbilder den här gången eftersom jag aldrig hann plocka fram kameran innan den var nästan slut😂
 
Recept:
  • 300 g pepparkakor
  • 50 g smör
Fyllning:
  • 6 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 1½ dl socker
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1½ tsk agar agar pulver (9st gelatinblad)
Glöggspegel:
  • 2 dl glögg
  • 2 st gelatinblad (½ tsk agar agar pulver)
Gör så här:
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant.
  • Mixa eller krossa pepparkakorna till smulor.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt pepparkakssmulorna och blanda ihop.
  • Tryck ut smulmassan i formen.
  • Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllningen:
  • Grovhacka chokladen och lägg den i en kastrull.
  • Tillsätt grädden och värm på medelvärme tills all choklad har smällt och det blivit en tjock smet.
  • Tillsätt socker, vaniljpulver och agar agar pulver. Rör ihop.
  • Koka upp under omrörning och låt koka ca 3-4min under omröring.
  • Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en liten stund.
  • Häll smeten i det kylda pajskalet.
  • Ställ tillbaka pajen i kylskåpet. Låt stelna ett par timmar eller gärna över natten.
Glöggspegel:
  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 min.
  • Häll glöggen i en kastrull och värm ordentligt utan att den kokar.
  • Ta av kastrullen från värmen och krama ur vattnet ur gelatinbladet innan du tillsätter dom till den varma glöggen.
  • Rör tills gelatinbladen har smält.
  • Låt spegeln svalna lite innan du häller den över pannacottan.
  • Ställ pajen i kylen ca 3h så att den stelnar ordentligt. 
  • Dekorera innan servering.
(null)
 
Bakning, Efterrätt, Julbak, Paj, Recept | Bakning, Julbak, Julig pannacottapaj med glöggspegel, Paj, Pannacotta, Recept, VIt choklad pannacotta, Vit choklad pannacotta paj, bakning, glöggspegel, julbak, julig pannacottapaj med glöggspegel, recept, vit choklad, vit chokladpannacotta, vit chokladpannacottapaj | | Kommentera |
Upp