Ugnar

Hej på er!
 
Jag tänkte att vi skulle ta en snabb diskussion kring ugnar. Jag är ingen expert men märker stor skillnad på de ugnar jag använder. Oavsett om du har en varmluftsugn eller en "helt vanlig ugn" så är det viktigaste ändå att du känner din egen ugn. Lättaste är om du bakar något som du själv känner dig bekväm med och vet hur det smakar och känns när det är färdiggräddat. På så vis kan du testa om din ugn kanske är lite varmare eller kallare än generellt. Då vet du oftast om du kommer behöva öka graderna lite, grädda den en aning längre eller ta ut bakverket lite tidigare än vad som står i receptet. 
 
Min ugn som jag använder just nu är helt ny för mig eftersom vi flyttade in i huset för bara en månad sedan och jag har inte hunnit baka så himla mycket sedan dess. Jag kommer få testa mig fram med min ugn och vakta mina bakverk lite extra nu när jag ska sätta igång med bakningen. Speciellt eftersom man inte vill ha torra och brända lussekatter så här när det börjar närma sig juletider😉Ugnen jag hade i min lägenhet var en helt vanlig ugn som finns i de flesta hem. Den ugnen var lite svalare en generellt kom jag fram till efter flera års bakande. Jag visste att jag antingen behövde höja graderna lite eller ha mina bakverk längre tid i ugnen, ibland behövdes både och. Där fick jag testa mig fram precis som jag kommer behöva göra nu.
 
Så även om du känner din ugn ska du alltid vara lite extra pass på när det kommer till gräddning. Titta gärna en gång för mycket än en gång för lite. Det är verkligen inte roligt att ta ut en hel plåt med brända bakverk som man lagt massor med tid och kärlek på! Bara ett litet tips!😘
 
Bilden ovanför är på nutellakakor och det receptet hittar ni här.
 
Bilden nedanför är på drömmar och det receptet hittar ni här.
 
 
Bakning, Tips | Bakning, Tips, Ugn | | Kommentera |

Elins cafékakor 2.0

God kväll på er!
Kommer ni ihåg när jag gjorde Elins cafékakor förra gången? Dom tog ju slut i ett nafs! Nu blev jag blev sugen på att göra dessa kakor igen men så kom jag på att jag hade en öppnad burk med Dulce de leche i kylen så den här gången fick det bli med en liten tvist och jösses vad goda dom blev! Jag klämde i mig tre stycken direkt och sambon slukade 2 på stående fot. Helt fantastiska. Sega, söta och salta. Dom här kommer gå åt fort ska ni veta!😍
 
Jag använde originalreceptet som grund med bytte ut garneringen, superenkelt verkligen.😄
 
Här hittar ni orginalreceptet.
 
Garnering:
  • ca ½ dl Dulce de leche
  • flingsalt
Gör så här:
  • Följ originalreceptet ända tills du ska baka ut kakorna.
  • Dela degen i ca 12-13 delar och rulla till bollar.
  • Placera bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Gör en liten grop med fingret.
  • Klicka i lite dulce de leche och strö på lite flingsalt
  • Grädda mitt i ungen ca 10-15 minuter.
 
Kakorna sjunker ihop och blir helt platta sedan när de svalnat ordentligt, ingen panik för det är precis så dom ska vara. Då blir dom sådär underbart sega sen :)
 
Bakning, Kakor, Recept | Bakning, Elins cafékakor, Elins cafékakor 2.0, Kakor, recept | | Kommentera |

Klassisk kladdkaka

God kväll allesammans!
 
Idag tänker jag naturligtvis bjuda på mitt bästa recept på kladdkaka. Det är ju kladdkakans dag! Den här kladdkakan har jag verkligen vuxit upp med, det var antagligen det första jag lärde mig att baka och ibland kan jag säga att den inte ens hann in i ugnen innan den var slut, så god är smeten! Min bror brukar fortfarande göra bara smeten och sätta sig med en sked och äta direkt ur bunken. Och den är verkligen farligt god!😋
 
Jag gräddar alltid den här kladdkakan lite extra i underkant för att jag vill att den ska vara riktigt kladdig i mitten och den är fortfarande ganska lös precis mitt i när jag tar ut den ur ugnen. När du sedan låter den svalna och stå i kylen över natten så blir den lite fastare men ändå sådär perfekt kladdig! Jag lyckas aldrig hålla mig så det är alltid de sista små resterna som får stå i kylen över natten men då blir iaf de perfekt kladdiga!😉
 
Åh, jag älskar verkligen kladdkaka!😍
 
Recept:
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 st Ägg
  • 1 krm salt
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1½ dl vetemjöl
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Smöra och mjöla en form ca 20 cm i diameter.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda samman till en trögflytande smet.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda längst ned i ugnen i ca 20-25 min. Kanterna på kakan ska ha hunnit blivit fasta men när du skakar den lite ska mitten vara lös, då blir den perfekt!
  • Ät kakan lite ljummen eller låt svalna helt innan du ställer in den i kylen över natten för att sätta sig (sista alternativet är bara för dom med riktigt bra tålamod!) 
Jag brukar äta min kladdkaka precis som den är, men om jag vill lyxa till den någon gång så kan jag ha lättvispad grädde till, oftast hinner jag dock inte ta fram det innan den är slut. Mums!😄
Bakning, Choklad, Recept | Bakning, Kladdkaka, recept | | Kommentera |
Upp