Rabarberbullar med hallonfrosting

Halloj på er!
Halvvägs in i den här veckan och här står regnet som spön i backen. Eller ja det är nästan en underdrift. Polisen avråder just nu från att åka till Gävleborg och flera människor har fått sina källare översvämmande. Vägar har rasat och viadukter står under vatten. Men vi har tack och lov klarat oss. Jag lider med de drabbade och är så tacksam för att vårt hus och mina nära och kära har klarat sig. Så idag blir det till att hålla sig inne och det får nog bli ett bak eller två😉
 
Vi byter till ett trevligare ämne, blev det någon rabarbersaft i somras? Eller kanske en rabarbersirap till drinkarna? Själv blev det varken eller (fast än finns det lite rabarber i trädgården så jag kanske hinner med en sväng ändå) men jag har gjort det så många gånger att jag har massor med rabarberpuré i frysen. Efter lite experimenterande så kom detta recept på rabarberbullar fram! Med sin klibbiga, rinniga fantastiska hallonfrosting så kan man nog inte göra annat än att älska dom!😍
 
Recept, rabarberpuré:
Vetedeg:
  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 200 g mjölk
  • 420 g vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 g salt
  • 7 g malen kardemumma
  • 80 g smör
  • 90 g strösocker
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Glasyr:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 114 g rumsvarm färskost
  • 200 g florsocker
  • 1 msk frystorkade hallon alt. hallonpuré
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 4 msk grädde 
Gör så här, rabarberpuré:
  • Lägg alla ingredienserna i en kastrull.
  • Låt sjuda på svag värme i några minuter tills allt kokat ihop. Om du använder hackade rabarber kan du koka purén lite längre så att rabarbern är ordentligt mjuk.
  • Kör purén med en stavmixer.
  • Ta av från värmen och låt svalna helt.
Vetedeg:
  • Smöra kanterna på en form (den jag använde var ca 20x30 cm, men det går bra att ta två formar också), klä botten med bakplåtspapper.
  • Smula ned jästen i en bunke (jag använde min hushållsassistent till den här degen men det går självklart att knåda för hand. Knåda då nästan dubbelt så lång tid som i en assistent).
  • Värm mjölken till fingervarmt och slå den över jästen.
  • Rör ut jästen ordentligt.
  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör i ett par minuter på låg hastighet (knåda ihop till en deg i några minuter).
  • Öka hastigheten och kör i ca 6-8 min eller tills degen är fint glansig och spänstig.
  • Ha över degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila i 5 min under bakduk.
  • Kavla ut degen till en rektangel.
  • Bred fyllningen jämnt över rektangeln och rulla ihop till en långsmal rulle.
  • Dela rullen i ca 15 st bitar och lägg bitarna i formen (de behöver inte ligga supertätt för de jäser upp ganska mycket sen).
  • Täck med bakduk och låt jäsa 1½-2h.
  • Sätt ugnen på ca 210 grader.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen. När du ställer in bullarna sänker du värmen till 180 grader.
  • Grädda i ca 20-25 minuter eller tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna helt.
Glasyr:
  • Vispa smör och färskost krämigt och fluffigt, tar ca ett par minuter.
  • Tillsätt florsockret och vipa ihop ordentligt.
  • Tillsätt vaniljextrakten, blanda väl.
  • Tillsätt de frystorkade hallonen eller hallonpurén lite i taget (var försiktig så att inte frostingen skär sig om du använder purén och gör den det så smakar den lika bra ändå så ingen katastrof😘).
  • Tillsätt grädden och blanda ordentligt tills glasyren är helt klumpfri. 
  • Bre glasyren över de helt svala bullarna, toppa även med lite frystorkade hallon om du vill. Hugg in!
 
Bakning, Bullar, Recept | Bakning, Rabarber, Rabarberbullar, Rabarberbullar med hallonfrosting, Recept, bakning, recept | | Kommentera |
Upp