Fettisdagen!

ÄNTLIGEN fettisdagen hörrni!
Kunde inte hålla mig utan är tvungen att lägga ut ett inlägg till. Tror att ni kanske har märkt att jag älskar semlor vid det här laget ;)
 
Vilken är er favoritsemla? Jag måste nog ända säga att om jag bara fick äta en semla så skulle det vara den klassiska, jag har ännu inte hittat någon semla som kan slå den även om många av dom andra också är väldigt goda. Tänk vilken tur att jag inte behöver hålla mig till bara en semla idag ;)
 
Grundrecept på semmelbullar
 
Recept på mina Klassika semlor
 
Recept på mina Nutellasemlor
 
Receptet på mina Prinsess-semlor
 
Bakelse, Bakning, Recept | Bakning, Klassiska semlor, Nutellasemlor, Prinsess-semla, Semla, Semmelbullar, Semmelbullar grundrecept, recept | | Kommentera |

Prinsess-semla

Äntligen tisdag!
Jag vet att det är lite sjukt att längta så pass mycket tills man kan äta så många semlor man bara orkar med gott samvete, men det är ju så gott! Hur många brukar ni äta på fettisdagen? Jag kan lätt få i mig 2-3 stycken :D
 
Årets nykomling är ju Prinsess-semlan och den här gången lät det ju faktiskt så gott att jag blev tvungen att testa. Så här är min variant på Prinsess-semlan, himla god blev den också om jag får säga det själv! :)
 
Receptet är till två stycken minisemlor och receptet på semmelbullarna hittar du här.
 
Recept:
  • 2 st semmelbullar
  • 1½ dl grädde
  • ca 50-60 g marsipan
  • potatismjöl/florsocker till utkavling
  • 1 msk hallonsylt
Garnering:
  • Florsocker
Gör så här:
  • Färga marsipanen om du vill ha den i någon annan färg än den du köpt den i.
  • Vispa grädden, inte för hårt men den ska ändå vara fast.
  • Spackla semmelbullen med ett tunt lager grädde (bara för att marsipanen ska sitta kvar ordentligt).
  • Kavla ut marsipanen tills den är ca ½ cm tjock (jag använder potatismjöl/florsocker när jag kavlar) och tillräckligt stor för att du ska kunna klä din semla med den.
  • Lyft upp marsipanen och lägg den över semlan. 
  • Släta ut alla veck genom att dra försiktigt i marsipanens nederkant och dra efter med handen.
  • Skär bort all överflödig marsipan.
  • Skär ett lock i den marsipantäckta bullen.
  • Gräv ut/tryck ett litet håll i bullen och fyll med ½ msk hallonsylt i varje bulle.
  • Spritsa på resten av grädden på bullarna.
  • Sätt på locket och pudra med florsocker. 
Dom här ser verkligen lite extra lyxiga ut, som små bakelser. Supergoda att variera dina vanliga semlor med! ;)
Bakelse, Bakning, Recept | Bakning, Prinsess-semla, Semla, Semmelbullar | | Kommentera |

Nutellasemlor

SNART är det äntligen tisdag!
Visst får man längta till en sån dag? Är man baktokig så är man ;)
 
Här kommer en variant som jag prövade för första gången förra året. Ett måste för en nutellaälskare!
 
Det här receptet är till två stycken nutellasemmlor i minivariant. Med nutella i blir dom ganska mäktiga så jag brukar alltid göra mina nutellasemmlor i en minivariant :)
Receptet på mina semmelbullar hittar du här.
 
Recept:
  • 2 st minisemmelbullar
  • 1 msk + ½ msk nutella (den halva matskeden nutella kan också bytas ut mot hackad choklad)
  • 1 dl grädde
Garnering:
  • Florsocker
Gör så här:
  • Skär ut två lock ur semmelbullarna. 
  • Gräv små hål i bullen (jag brukar bara äta upp det jag gräver ur ;) ).
  • Klicka i ½ msk nutella i varje bulle.
  • Vispa grädden lätt (se till att inte vispa grädden för hårt, det passar verkligen superbra med lättvispad grädde till den här semlan och grädden får en liten annan konsistens efter att du blandat i nutellan).
  • Tillsätt nutella och vispa/rör tills det är blandat.
  • Spritsa/klicka ut grädden på de fyllda semmelbullarna.
  • Sätt på locket och pudra över florsocker.
Dom är ju så söta att man smälter lite. Det är något speciellt med bakverk i minivarianter. Och ni vet ju vad dom säger: "Är dom små får man äta två" ;)
Bakelse, Bakning, Recept | Bakning, Nutella, Nutellasemlor, Semla, Semmelbullar, recept | | Kommentera |
Upp