Hjortronsnittar

Hjortron!
Det var ju lite dåligt med hjortron i år måste jag säga men den som spar han har! Och jag hade ju en hel del i min frys!😄 Efter mitt förra recept på hjortronsylt kändes det som att jag behövde hitta på något av all sylt så därför blev det en variant på klassisk snittkaka. Riktigt god om jag får säga det själv och med en annorlunda twist passar den perfekt bland kakor och bullar på kalaset 😊
 
Recept:
  • 1½ dl strösocker
  • 250 g kallt tärnat smör
  • 2 st ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 1 dl hjortronsylt
Glasyr:
  • 2½ dl florsocker
  • 1½ msk vatten
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Ha socker och smör i en bunke och vispa ihop med en elvisp.
  • Vispa i ett ägg i taget.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Häll i de torra ingredienserna i den andra smeten.
  • Arbeta ihop till en deg.
  • Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.
  • Lägg längderna på plåten med bakplåtspapper.
  • Gör en skåra i varje längd, jag använder mitt lillfinger, och fyll skårorna med hjortronsylten.
  • Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr medans du väntar.
  • Ta ut kakorna i ugnen.
  • Ringla över glasyren över kakorna längs med sylten.
  • Låt kakorna svalna lite och skär sedan upp dom.
 
Bakning, Kakor, Recept | Hjortron, Hjortronsnittar, Hjortronsylt, Kakor, Småkaka, Snittar | | Kommentera |

Hjortronsylt

Hej på er alla!
Hoppas allt är bra med er! Vi är mitt i flyttkaoset och alla mina baksaker ligger nerpackade i lådor. Bakabstinensen börjar göra sig påmind nu kan jag säga!😂 Precis innan vi flyttade ställde jag mig och kokade lite sylt. Dock hann jag aldrig lägga upp det innan det blev kaos men nu ska jag äntligen passa på att dela det med er! :)
 
Jag vet inte om ni tycker om att plocka bär men jag tycker att det är ganska så rogivande. Dessutom ÄLSKAR jag att ha egenplockade bär i frysen. Då känner jag mig riktigt rik kan jag lova. Hjortron är något som jag aldrig har gillat så mycket. Jag har varit med och plockat några gånger för att min sambo och min pappa gillar det men nu har det vänt lite. Det började faktiskt med en afterwork med jobbet där det serverades ost och kex efter maten. Till osten var det en hjortronmarmelad som jag ändå bestämde mig för att testa och oj så gott det var! Därefter provade jag ostkaka med varm hjortronsylt (jag har aldrig gillat ostkaka heller) och det var ju också gott! Däremot tycker jag fortfarande inte om att äta bara hjortron och sylten måste vara ganska söt för att jag ska gilla den. Så därför tog jag saken i egna händer och gjorde en egen sylt, super god! :)
 
Recept:
  • 500 g hjortron
  • 250 g vanligt socker (eller syltsocker)
  • ½ tsk vaniljpasta
Gör så här:
  • Skölj och rensa bären.
  • Häll bären, sockret och vaniljpastan i en kastrull.
  • Lägg på locket och låt gärna stå någon timme så att bären får chansen att släppa lite vätska.
  • Värm försiktigt upp sylten och låt sedan småkoka på låg värme under lock i ca 10 min.
  • Ta av från värmen.
  • Häll upp i rengjorda burkar.
  • Förvara svalt.
Jag rekommenderar verkligen den här sylten till lite ost och kex en fredagskväll, MUMS! :D
Bakning, Recept, Sylt | Bakning, Bär, Hjortron, Hjortronsylt, Sylt, recept | | Kommentera |

Äppelmuffins med crumble

Hej på er!
Tisdag och veckan är igång igen. Ingen rast ingen ro, vi kör på för fullt! Även mitt pågående projekt med att använda upp alla äpplen är i full gång. Den här gången blev det muffins, jag vet inte riktigt varför men jag blev bara så otroligt sugen på att baka muffins, måste vara för att jag hittade så fina muffinsformar i lådorna när jag plockade inför flytten (jajamensan jag ska flytta men mer om det, och det nya köket, kommer senare!😉).
 
Sen ganska lång tid tillbaka har jag varit sugen på att testa att baka muffins med crumble, så varför inte passa på att slå två flugor i en smäll, vilket jag såklart gjorde! Jag hittade ett grundrecept av duktiga Roy Fares som jag utgick ifrån. Detta blev resultatet, jag säger bara MUMS!😍 Antagligen de godaste äppelmuffinsen jag någonsin ätit. Gav bort några till några vänner och de tyckte lika!😄
 
Recept:
  • 3-4 st äpplen
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl farinsocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hemgjort vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1½ tsk kardemumma
  • 3 dl mjölk
Crumble:
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1¾ dl havregryn
  • 1 msk mald kanel
  • ½ dl vetemjöl
Gör så här.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Ställ ca 15 muffinsformar i en muffinsplåt (har du inte plats för 15 muffins i din plåt kan du grädda muffinsen i omgångar istället). 
  • Skala äpplena och skär dom i skivor.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa ägg och farinsocker vitt och pösigt.
  • Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  • Rör ner både mjölblandningen och mjölken i äggsmeten i omgångar.
  • Rör sist ner smöret.
  • Fyll muffinsformarna till ca ¾.
  • Tryck ner 3-4 äppelbitar i varje muffins.
Cruble:
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt alla de övriga ingredienserna i kastrullen och arbeta ihop till en smulig deg med en sked.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min, provstickan ska vara torr när du tar ut dom.
Låt svalna en aning innan ni hugger in!😄
 
Bakning, Muffins, Recept | Bakning, Muffins, Recept, Äppelmuffins, Äppelmuffins med crumble, Äpple | | Kommentera |
Upp