Müsli

Hej på er!
Hoppas ni har en riktigt trevlig söndag! Vet ni att det är honungens dag idag?
Hur gott är inte honung egentligen? Jag använder honung som sötning i det mesta. Bakning, matlagning smoothies osv. Det mesta blir bra med en skvätt honung i! :)
 
Därför tänker jag idag passa på att bjuda på mitt favoritrecept på müsli som givetvis innehåller honung. Den här klumpar ganska lätt ihop sig (eftersom den innehåller honung) men då är det bara att skaka burken lite eller röra om med en kniv så är den bra igen :)
 
Recept:
  • 1 dl hasselnötter (byt ut mot dina favoritnötter)
  • 2 msk smör
  • 3½ dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 msk linfrön
  • 1 dl flytande honung
  • 1 msk kardemumma (kan uteslutas)
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll nötterna i en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen i ca 10-15 min. Var uppmärksam så att de inte bränns.
  • Ta ut nötterna och ställ åt sidan.
  • Smält smöret i en stekpanna.
  • Häll i hälften av havregrynen, solrosfröna, pumpakärnorna, linfröna och alla de rostade nötterna i stekpannan.
  • Stek på hög värme.
  • Ta av pannan från värmen när müslin fått en fin gyllene färg.
  • Ringa över honungen och rör om ordentligt.
  • Häll den varma müsliblandningen i en skål och tillsätt resten av de torra ingredienserna samt kardemumma.
  • Blanda väl och låt sedan svalna.
 
Förvara i en tät glasburk och ta fram till frukost, mellanmål eller när helst du är sugen! 
 
Bakning, Frukost, Nyttigt gott, Recept | Baka utan ugn, Müsli, Nyttigt gott, recept | | Kommentera |

Bullar i form

Hej på er!
Kanelbullar. Finns det något som är godare än nybakade kanelbullar och ett glas kall mjölk? En klassiker blir inte en klassiker utan anledning ;)
 
Här kommer en liten variant på våra "vanliga svenska kanelbullar". De här bullarna gräddas i en form och de har extra mycket gott klet inuti. Dessutom lyxas de till med en helt fantastisk glasyr på toppen. Så är kanelbullar din grej? Ja, då måste du testa dessa också! :D
 
Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 45 g strösocker
  • 14 g malen kanel
Vetedeg:
  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 200 g mjölk
  • 420 g vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 g salt
  • 7 g malen kardemumma
  • 80 g smör
  • 90 g strösocker
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Glasyr:
  • 25 g mjölk
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker
  • 3 g vaniljsocker
Gör så här:
Fyllning:
  • Riv mandelmassan grovt i en bunke. 
  • Blanda ned smöret lite i taget (det blir lättare så).
  • Tillsätt socker och kanel.
  • Rör ihop till en tjock fyllning.
Vetedeg:
  • Smöra kanterna på en form (jag fick ta två eftersom det blev så mycket bullar), klä botten med bakplåtspapper.
  • Smula ned jästen i en bunke (jag använde min hushållsassistent till den här degen men det går självklart att knåda för hand. Knåda då nästan dubbelt så lång tid som i en assistent).
  • Värm mjölken till fingervarmt och slå den över jästen.
  • Rör ut jästen ordentligt.
  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör i ett par minuter på låg hastighet (knåda ihop till en deg i några minuter).
  • Öka hastigheten och kör i ca 6-8 min eller tills degen är fint glansig och spänstig.
  • Ha över degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila i 5 min under bakduk.
  • Kavla ut degen till en rektangel.
  • Bred fyllningen jämnt över rektangeln och rulla ihop till en långsmal rulle.
  • Dela rullen i ca 15 st bitar och lägg bitarna i formarna (de behöver inte ligga supertätt för de jäser upp ganska mycket sen).
  • Täck med bakduk och låt jäsa 1½-2h.
  • Sätt ugnen på ca 210 grader.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen. När du ställer in bullarna sänker du även värmen till 180 grader.
  • Grädda i ca 25 minuter eller tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna helt.
Glasyr:
  • Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  • Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  • Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.
ÄT OCH NJUT! :D
 
Bakning, Bullar, Recept | Bakning, Bullar, Bullar med frosting | | Kommentera |

Sockerbullsmuffins

Hej på er!
Long time no see, men nu har jag äntligen någonting smarrigt att bjuda er på igen! :D
Finns det några här som tycker om sockerbullar? Ni vet dom där bullarna fyllda med vaniljkräm och rullade i socker? Jag vet att det är en riktig klassiker så jag behöver kanske inte ens fråga. Men alla ni sockerbullsälskare där ute idag kommer ni att bli glada! :)
 
Jag vet inte om ni har märkt det men det går en trend genom bakning nu att man ska ta ett bakverk (en bulle, en kaka eller vad som helst) och göra det i en ny tappning? Kanelbullekladdkaka, morotskakebollar osv. Detta leder oss fram till Sockerbullsmuffinsarna. Smakar VÄLDIGT likt sockerbullar men är supernekla att göra och går ganska fort. Testa själv så får du se! :D
 
Recept:
  • 200 g rumstempererat smör
  • 2½ dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 5½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2½ dl mjölk
  • + lite smält smör och strösocker.
Vaniljkräm:
Antingen tar gör du en egen, (inte jag eftersom jag ALLTID misslyckas med det) eller så kör du på den här fuskisen:
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk marsanpulver (jag hade den varianten som ska vispas i kall mjölk)
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ihop marsankrämen eller gör din egen vaniljkräm.
  • Vispa smör och socker vitt och poröst.
  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite till.
  • Vänd ned mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
  • Rör ihop till en tjock deg.
  • Tillsätt mjölken och rör samman till en tjock men rinnande smet.
  • Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till knappa hälften.
  • Klicka i ca en matsked vaniljkräm/marsankräm i varje muffins.
  • Täck krämen med lite mer muffinssmet (det är därför det är viktigt att du inte fyller i för mycket smet i formarna från början).
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Låt muffinsen svalna. 
  • Pensla muffinsarna med lite smält smör och doppa dom i strösocker.
Sedan är det bara att njuta! :D
 
Bakning | | 2 kommentarer |
Upp