Marängrulltårta med hemkokt blåbärssylt

Hej på er!
Nu var det ett tag sedan men äntligen har jag ett recept till er igen. Den här gången har jag testat på marängrulltårta med hemkokt blåbärssylt. Sambons betyg blev "den här är det bästa du har bakat på länge" och den var slut redan samma kväll😂Måste säga att denna är ett hett tips till nationaldagsfirande på söndag också. Du kan koka syltet några dagar i förväg och göra marängen på morgonen så kan du göra resten precis innan det är dags att servera. Så planera in detta bak, jag lovar att det är värt det😍
Recept, blåbärssylt:
- 500 g blåbär
- 3 dl syltsocker
Maräng:
- 6 st äggvitor
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk maizena
- 1 dl mandelspån
Fyllning:
- 2 dl vispgrädde
- 150 g färskost
- 1 msk florsocker + lite att pudra över
Gör så här:
- Blanda blåbär och syltsocker.
- Koka upp och låt koka ca 10 minuter.
- Skumma av.
- Häll upp på väl rengjorda burkar och låt svalna helt.
Maräng:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda äggvitor och äppelcidervinäger i en skål.
- Vispa på hög hastighet till ett vitt skum.
- Tillsätt florsockret lite i taget.
- Vispa tills du har en fast fin maräng.
- Tillsätt vaniljsockret och maizena.
- Spritsa/bred ut marängen på bakplåtspappret.
- Strö över mandelspånen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.
- Låt marängen svalna.
- Vänd marängen upp och ned mot en skärbräda.
- Dra försiktigt av bakplåtspappret från marängen.
Fyllning:
- Vispa grädden.
- Tillsätt färskosten och florsockret.
- Vispa ihop.
- Bred ett lager av färskostkrämen på marängbottens baksida.
- Bred ett tunt lager av blåbärssylt över färskostkrämen, ca 1 dl.
- Rulla ihop marängen till en rulle.
- Lägg skarven nedåt.
- Pudra florsocker och hugg in direkt.



Inspirationen kommer från Tidningen Hembakat.