Saffransbullar med mandelmassa och mandelspån

Hej på er fina ni!
Det här blir mitt första inlägg i år och jag hoppas verkligen allt är bra med er. Jag vill bara börja lite kort med att berätta att det verkligen betyder allt för mig att ni läser mina inlägg och bakar efter mina recept. Varje gilla och kommentar både här och på sociala medier värmer verkligen mitt hjärta varje dag. Ni är fantastiska💖
Idag är det ju Tjugondag Knut. Jag ska städa bort julen när jag kommer hem och det gör mig alltid lite ledsen. Det känns så himla mysigt och ombonat när grannen står och lyser i soffan och alla julsaker är framme. Har ni er jul kvar eller har ni redan städat bort dom? Till lite tröst så bjuder jag idag på mitt sista "julrecept" för denna gång. Det blir saffransbullar med mandelmassa och mandelspån. Supergoda till ett glas julmust och det är precis vad jag ska ta mig när jag kommer hem och städar ikväll.
Sedan måste jag passa på att tipsa om kommande recept också. Om det skulle vara så att ni får eller redan har en hel del ingredienser kvar sedan julbaket så behöver ni inte oroa er. I kommande recept ska vi vara lite kreativa och försöka använda en del av det. Vill du ha mer tips så rekommenderar jag att kika in på min instagram där jag kommer posta lite tips under kommande veckor😊
Recept, ca 30 st.
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 250 g rumsvarmt smör
- ½ dl vaniljsocker
Bulldeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran, alt saffransextrakt
- 1½ dl strösocker
- 150 g kylskåpskallt smör
- 12-13 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Pensling:
- 1 st ägg
- lite vatten
- 1 nypa salt
- mandelspån
Gör så här, fyllning:
- Riv mandelmassan.
- Blanda samman mandelmassan, smör och vaniljsocker till en jämn fyllning.
Recept:
- Klä ett par plåtar med bakplåtspapper.
- Smula ned jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken i en kastrull till 37 grader.
- Slå lite av den fingervarma mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp sig ordentligt.
- Tillsätt resten av mjölken, saffran, strösocker, smör och hälften av vetemjölet.
- Arbeta ihop till en kladdig deg.
- Tillsätt sedan resterande mjöl lite i taget tills du har en lätt kladdig deg som släpper från kanterna. Arbeta degen i ca 5-15 min. Gör glutentestet för att se när degen är färdigarbetad.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och låt vila ca 15 min.
- Kavla ut degen till en stor rektangel.
- Bred över fyllningen i ett jämnt lager.
- Rulla ihop till en lång rulle och skär upp bullarna.
- Lägg bullarna på plåtarna med skarven under bullen och gott om mellanrum mellan bullarna.
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2-3 timmar. Degen ska gå tillbaka när du trycker lätt på en bulle när dom har jäst färdigt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ägg, lite vatten och salt och vispa ihop.
- Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
- Strö över mandelflarn.
- Grädda mitt i ugnen 8-12 min.

