Kanelbullar i långpanna

Hej på er!
Den 4 oktober i år var det äntligen dags för kanelbullens dag igen och nu har ni äntligen ett nytt recept från mig! I år ville jag inte göra vanliga bullar utan testa något nytt och då passade jag på att testa dessa kanelbullar i långpanna. I fyllningen är det dessutom färskost vilken ger den lite mer "kropp" om ni förstår vad jag menar😊
 
Baksuget börjar sakta men säkert komma krypandes tillbaka efter nästan 3 veckors sjukdom och jag älskar det. Men för att inte dra igång för hårt direkt så passade det här receptet perfekt. Älskar kanelbullar men det tar ju lite tid att stå och rulla och skära alla bullarna så denna variant spar helt enkelt tid och arbete. Dessutom så smakar typ alla bullar som den där mittendelen på kanelbullen, så är det din favoritdel på bullen måste du helt enkelt testa dessa!😁
 
Recept:
  • 5 dl röd mjölk
  • 50 g jäst alt. 1 påse torrjäst
  • 1 dl socker 
  • 1 tsk kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 800 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
Fyllning:
  • 200 g färskost
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk kanel
Pensling:
  • 1 st ägg
  • 1-2 dl pärlsocker
Gör så här:
  • Värm mjölken till 37 grader.
  • Smula ned jästen i en bunke (jag använder min hushållsassistent här så jag tar den tillhörande bunken) om du använder färsk jäst. Om du använder torrjäst blandar du den tillsammans med mjölet i ett senare steg.
  • Slå den varma mjölken över jästen och rör ordentligt tills all jäst är upplöst (om du använder färsk jäst).
  • Tillsätt socker och kardemumma.
  • Tillsätt sedan smöret i bitar.
  • Mät upp mjölet i en annan bunke.
  • Blanda i torrjästen i mjölet med en visp om du använder torrjäst.
  • Tillsätt mjölet tills du har en fast deg som släpper i kanterna men fortfarande är lite klibbig.
  • Arbeta degen i ca 10 minuter med maskin (ca 20 min för hand). Du ska kunna ta en liten bit av degen och göra ett "degfönster" (dra ut degen tills det nästan är genomskinligt utan att degen går sönder) då är degen färdig arbetad. Går degen sönder så fortsätt arbeta den lite till tills du kan göra degfönstret.
  • Tillsätt saltet och kör ett par minuter till så att det blandas.
  • Låt degen jäsa övertäck (jag använder både plastfolie och bakduk) i ca 20 min.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Gör fyllningen, lägg alla ingredienserna i en skål och rör ihop till en jämn smet.
  • Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den lätt.
  • Kavla ut hela degen till en rektangel.
  • Bred på fyllningen.
  • Vik ihop degen med treslag (se bild nedan).
  • Flytta över degen till plåten.
  • Platta ut degen så att det täcker nästan hela plåten.
  • Klipp eller skär flera jack i degen (se bild nedan).
  • Dela degen i lagom stora delar (obs, tänk på att den ska jäsa en gång till) och tryck med tex en degskrapa hela vägen ned till plåten (se bild nedan).
  • Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, kan ta upp till ca 2-3 timmar.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa upp ägget med en gaffel.
  • Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö på pärlsocker. 
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter och fått fin färg och är genomgräddade.
  • Låt svalna innan du delar på dom.
 
Bakning, Bullar, Recept | Baka i långpanna, I långpanna, Kanelbullar, Kanelbullar i långpanna | |
Upp