Saffransrutor

Hej på er!
Tisdag idag och ännu en dag närmare advent! Idag har varit en otroligt seg och grå dag här i Gävle, hur har ni haft det hos er? Så för att lysa upp det grå och trista lite så tänker jag dela med mig av receptet på dessa godingar! Solgula saffransrutor lovar jag lyser upp ert 3 fika!😄
 
Dessa saffransrutor var verkligen försvinnande goda! Jag hade fått för mig att jag inte gillade saffran i kalla saker som inte var lussebullar (typ glass, kakor osv) men det var ju helt fel! Glasyren på dessa saffransrutor är helt magiska måste jag säga!🤤
 
Recept:
  • 150 g smör
  • 1½ dl mjölk
  • ½ g saffran
  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Glasyr:
  • 75 g smör
  • 1 msk grädde
  • ½ g saffran
  • 3½ dl florsocker
  • Strössel till garnering
Gör så här:
  • Klä en form ca 15x30 cm (min var lite liten och därför blev mina rutor väldigt höra, denna borde bli mycket bättre) med bakplåtspapper.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken så att vätskan blir ljummen.
  • Tillsätt saffran och rör runt.
  • Ställ vätskan att svalna.
  • Blanda ägg och socker i en bunke.
  • Vispa vitt och fluffigt.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
  • Tillsätt mjölblandningen och vätskan till äggsmeten.
  • Blanda tills du har en jämn klumpfri smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-30 min. Provstickan ska vara torr när kakan är klar.
  • Låt kakan svalna.
Glasyr:
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Låt svalna till ljummet.
  • Tillsätt grädden och saffran.
  • Blanda samman.
  • Låt svalna.
  • Tillsätt florsockret och rör till en jämn smet.
  • Bred glasyren över kakan och strö över strössel.
  • Skär kakan i rutor och förvara i en burk med lock i kylen eller frys in. Plocka fram en stund innan servering så kakan hunnit bli rumsvarm. 
 
Bakning, Julbak, Mjuka kakor, Recept | Bakning, Recept, Saffran, bakning, recept | |
Upp