Fräsch choklad- och apelsintårta

Hej på er!
För ett par veckor sedan fyllde min sambo 31 och givetvis fick jag baka tårtan. Den här gången beställde han en choklad- och apelsintårta med dajm (vilket inte är så förvånad med tanke på att han älskar romerska bågar och Marabou Apelsinkrokant). Det blev en riktig hitt!😁
 
Recept, ca 15 bitar:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Apelsinmousse:
  • 2½ st gelatinblad
  • ¾ st apelsiner, saften
  • 1½ st äggulor
  • ¾ dl florsocker
  • 2½ dl vispgrädde
  • 45 g koncentrerad apelsinsaft
Mascarponefyllning:
  • 250 g mascarpone
  • 75 g florsocker
  • 8 g vaniljsocker
  • 125 g vispgärdde
  • Rivet skal från ½ citron
Chokladsmörkräm:
  • 150 g hackad mörk choklad
  • 150 g hackad ljus choklad
  • ca 1 dl pressad apelsin
  • 4 st äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 8 g vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 300 g rumsvarmt smör
Montering och dekorering:
  • 2 st dubbeldajm.
  • Lite mascarponefyllning för dekoration
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade mina bottnar i två 18 cm formar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
  • Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
  • Häll smeten i en form/flera formar och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Apelsinmousse:
  • Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.
  • Pressa saften ur apelsinerna.
  • Vispa äggulorna och florsockret ljust och pösigt.
  • Vispa grädden i en separat bunke.
  • Häll lite av den pressade apelsinsaften i en kastrull och lägg i de mjuka gelatinbladen.
  • Smält försiktigt gelatinbladen på låg värme.
  • Tillsätt den pressade apelsinsaften, gelatinblandningen och den koncentrerade apelsinsaften till äggsmeten.
  • Vispa ihop.
  • Vänd ned den vispade grädden försiktigt i apelsinblandningen. 
Mascarponefyllning:
  • Ha mascarpone, florsocker och vaniljsocker i en bunke och vispa ihop lite lätt.
  • Vispa ner grädden lite i taget.
  • Vispa tills du har en fast och fin mascarponekräm med elvisp.
  • Tillsätt citronskalet och blanda väl.
Chokladsmörkräm:
  • Smält chokladen antingen i ett vattenbad eller i mikron. Låt den svalna tills den är ljummen.
  • Ha äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta medan du vispar lite för hand då och då.
  • Ta bort skålen från värmen när allt socker har smällt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv maräng som är helt sval. 
  • Vispa sedan ner smöret i omgångar.
  • Vispa ned den smälta chokladen.
Montering:
  • Dela bottnarna så att du får fyra stycken, alternativt jämna till dem om du gräddat i flera formar.
  • Hacka dajmen. 
  • Lägg en botten som grund och bred på apelsinmouss.
  • Strö på lite av den hackade dajmen
  • Lägg på en botten och bred på mascarponefyllningen.
  • Strö på lite av den hackade dajmen.
  • Lägg på ännu en botten och bred på apelsinmouss.
  • Strö på lite hackad dajm.
  • Lägg på den sista bottnen upp och ned så att du har en fin rak topp.
  • Spackla tårtan med chokladkrämen.
  • Dekorera 
 
Bakning, Recept, Tårtor | Apelsintårta, Bakning, Choklad Tårta, Fräsch choklad och apelsintårta, Fräsch tårta, Recept, Tårta, Tårtfyllning, bakning, recept | |
Upp