Mandelmassa

Hej på er!
Alltså varför har jag inte gjort det här tidigare?! I helgen gjorde jag för första gången egen mandelmassa. 1, Det var inte så svårt. 2, Det var ju SUPERGOTT! Dessutom behövdes det ju inte en massa krångliga ingredienser heller, sötmandel, florsocker och vatten. Det är allt! Av 200 g mandel får du dessutom lite drygt 300 g mandelmassa, vilket ju också är en liten vinst😉
Jag har alltid varit lite skeptisk till mandelmassan man kan köra färdig i butik, eftersom jag aldrig riktigt tyckt om den. Den blir okej när man blandar ut den med grädde/mjölk och lite semmelbulle men den egna mandelmassan har en helt ny dimension. Den är helt fantastisk och har du inte testat att göra egen så GÖR DET! Jag lovar att du kommer tycka att det är värt det😍
Recept:
- 200 g sötmandel
- 2 dl florsocker
- ca ½ dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Sprid ut sötmandeln i en ugnsform.
- Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Häll sötmandeln i en mixer och mixa. Jag vill gärna att det finns lite bitar i min mandelmassa så jag valde att inte mixa mandlarna till ett fint pulver utan lämnade lite större bitar kvar också, men det gör du som du vill med.
- Häll över den mixade mandeln i en skål och tillsätt florsockret och blanda runt.
- Tillsätt sedan vattnet lite i taget och arbeta in tills du har en konsistens på din mandelmassa som du vill ha. Jag valde att göra min ganska tjock och stabil eftersom jag vill kunna blanda ut den när jag gör mina klassiska semlor. Vill jag sedan ha den lite lösare är det ju bara att jag tillsätter lite vatten i efterhand.
- Förvara sedan i en burk med lock i kylskåpet.


