Pepparkaksdammsugare

Ja, nu är jag i rensartagen igen. Jag behöver få in lite julbak i frysen så lite tårtbottenrester behöver ut. Så jag passar på att göra lite juliga dammsugare när jag ändå är i julbakar tagen!😁
Om du råkar ha mjuk pepparkaka liggandes i frysen så går det alldeles utmärkt att använda den, då tar du bara bort de 2 tsk pepparkakskrydda som står med (den mjuka pepparkakan är ju redan kryddad) sen är det bara att köra på som nedan😊
Dessa blev helt fantastiska måste jag säga och jag kan verkligen verkligen rekommendera att ni testar dessa hemma om ni har tårtbottenrester i frysen, annars får ni helt enkelt baka en sockerkaka eller mjukpepparkaka och smula ned den, det är helt klart värt det kan jag lova! När jag väl gjort det mesta och skulle börja kavla ut marsipanen upptäckte jag att det inte skulle räcka på långa vägar! Istället hittade jag lite sugarpaste med citronsmak i frysen, så jag tinade den och några av rullarna fick den och några fick vanlig marsipan. Och jag måste säga att pepparkakskrydda och citron faktiskt funkar riktigt fint ihop!🤤
Recept:
- 100 g smör
- 1 dl florsocker
- 1-2 tsk pepparkakskryddor
- 3-6 dl kaksmulor/tårtbotten smulor.
- 250-300 g marsipan
- ca 100 g mörkchoklad eller vit choklad
Gör så här:
- Lägg smör i en bunke.
- Sikta i florsocker.
- Rör ihop det tills det blir lite poröst (jag brukar använda elvispen).
- Tillsätt kaksmulorna och rör ihop. Använd så mycket kaksmulor du behöver för att få en fin konsistens, degen ska gå att rulla.
- Smaka av med pepparkakskryddor.
- Rulla degen till två långa rullar i lagom tjocklek.
- Ställ degen kallt ca 20-30 min.
- Kavla ut marsipanen ganska tunt (den behöver inte vara papperstunn och genomskinlig)
- Klä in degrullarna med marsipanen och skär i lagom stora bitar.
- Smält chokladen antingen i mikron eller i ett vattenbad.
- Doppa ändarna i choklad och ställ kall tills de stelnat.
På bilderna är de med mörk choklad med citron sugarpast och den med vit choklad fick den vanliga marsipanen. Väldigt trevligt att få två varianter av samma bakverk bara genom att byta ut marsipanen mot något annat, jag uppmuntrar er verkligen att test det😊



