Lussekatter

Goddagens!
Lördag! Imorgon är det Lucia och mina lussekatter är redan slut så vad passar väll bättre än att sätta igång med en sats på direkten!😁
 
Jag ska erkänna att jag haft lite svårt att hitta ett bra recept på lussebullar och testa alla möjliga och omöjliga recept. Men nu äntligen har jag hittat ett recept som jag tycker är helt fantastiskt och receptet kommer från Camilla Hamid såklart. Så otroligt goda och fluffiga bullar att man blir alldeles lycklig i själen. Det må vara första gången jag bakat dessa men jag kan lova att det inte är sista gången. Så goda!😍
 
Saffransdeg:
  • 50 g jäst
  • 500 g rumsvarm mjölk
  • 1 g saffran
  • 250 g rumsvarmt smör i bitar
  • 200 g strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl blötlagda russin
Pensling: 
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • lite vatten
Sockerlag:
  • 1 dl socker
  • ½ dl vatten
Gör så här:
  • Klä ett par plåtar med bakplåtspapper
  • Smula jästen i en bunke.
  • Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är helt upplöst.
  • Tillsätt saffran, smör, strösocker, ägg och hälften av vetemjölet.
  • Arbeta ihop till en kladdig deg.
  • Tillsätt saltet och mer mjöl om du behöver.
  • Arbeta degen ordentligt i ca 10 min i maskin, längre om du arbetar den förhand och gör gärna glutenfönstret som test så att du vet när degen är färdig. 
  • Kavla ut degen till en stor rektangel.
  • Dela upp i längder med en kniv eller en pizzaslicer. 
  • Sedan rullar du lussekatterna på Brinkens sätt (här är en film på Camilla som visar hur man gör, spola fram till ca 6 min). Du rullar upp halva längden (typ som man rullade sniglar när man var liten) sedan vänder du på rullen (så snigeln ligger upp och ned) och rullar den sista biten.
  • Lägg på plåtar med gott mellanrum.
  • Låt jäsa till ca dubbelstorlek, ca 2-3 timmar. Bullen ska "studsa tillbaka" när du trycker lite lätt på den när den är färdigjäst.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa samman ägg, salt och lite vatten till penslingen. 
  • Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull.
  • Värm upp blandningen tills sockerkristallerna har smält.
  • Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
  • Tryck i ett par russin i bullarna precis innan du ställer in plåten i ugnen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  • Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tagit ut dom.
Bakning, Bullar, Julbak, Recept | Bakning, Julbak, Lussekatter, Recept, Saffran, bakning, recept | |
Upp