Farmors Blåbärspaj

Hej på er!
 
Har ni börjat jobba ännu eller njuter ni fortfarande av semestern? Själv är jag mitt upp i min första vecka efter semestern och jag måste erkänna att det är lite extra svårt att ta sig ur sängen på morgnarna den här första veckan. 
 
Men då är det ju tur att det finns annat att se fram emot! Blåbärssäsongen är ju i full gång och jag har sett att flera av er redan har varit ut och plockat de små blå delikatesserna. Därför måste jag bara få dela med mig av det här receptet på pajdeg som jag har fått av min farmor. Det är helt enkelt det bästa pajreceptet jag vet för den här typen av pajer och när jag bjudit på den har flera frågat om receptet! Därför får ni också det nu😘
 
Pajdeg:
  • 175 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 dl socker
  • 2 st äggulor
  • 4 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 5 dl blåbär
  • ca 1 dl syltsocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Skär smöret i mindre bitar.
  • Tillsett resten av ingredienserna.
  • Arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut ¾ av degen i en pajform och se till att degen går upp på kanterna också så att du får ett pajskal du kan lägga bären i.
  • Fyll pajskalet med blåbär.
  • Strö över syltsockret.
  • Kavla ut resten av pajdegen och skär i remsor (jag brukar tycka att det är lättast att använda pizzaskäraren). Om degen är för mjuk och går sönder kan du lägga den en stund i kylen innan du använder den.
  • Gör ett flätmönster över pajen.
  • Skär av remsorna som sticker över kanten.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 min eller tills pajen fått en fin gyllene färg och fyllningen börjat bubbla.
  • Låt svalna till ljummen/kall och servera med vaniljsås😋
Bakning, Paj, Recept | Bakning, Blåbärspaj, Paj, Recept, bakning, recept | |
Upp