Mango- och ingefärstårta

Hej på er alla!
Nu har jag äntligen lyckats hitta lite tid att få till det här blogginlägget. Här kommer alltså receptet på sista tårtan som var med på sommarens 30-årskalas! De andra två tårtorna hittar du här (jordgubb- och chokladtårta) och här (rabarber- och vit chokladtårta). Detta är en moussetårta med mango, lime och kokossmak samt ett litet sting av ingefära. Otroligt fräsch och härlig i smaken, är ni ute efter en härligt fräsch tårta med lite vuxnare smaker så har ni hittat helt rätt! Bara att börja skriva handlingslistan😉
 
Denna tårta är både gluten och laktos-fri (om du byter ut mjölkprodukterna till laktosfri och glutenprodukterna till glutenfria vilket jag gjorde när jag bakade den) och den blev verkligen jättegod! Jag klädde formarna med plastfolie i botten och tårtplast på sidorna för att få fina raka kanter. När du fyller formarna så var noga med att tryck ned mousserna eller cheesecaken ordentligt i botten så att du inte får en massa bubblor som sedan kommer på ovansidan. Har du inte rätt storlek på formarna kan du använda dom du har. Skulle dom vara lite mindre får du en högra tårta och skulle dom vara större får du en lägre. Kan vara så att du behöver dubbla något av recepten för att det ska täcka det andra lagret men det beror helt på vilka formar du använder. Jag fick prova mig fram och kom fram till att dessa recept passar bra till de formar jag har😘
 
Mango curd:
  • 1 st gelatinblad
  • 1 st mogen mango
  • 1 st citron, saften
  • 45 g socker
  • 4 st äggulor
  • 1½ msk laktosfritt smör
Mango- och ingefärscheesecake:
  • 3 st gelatinblad
  • 100 g mango puré (jag använde en burk mangopuré som jag köpte från barnmatshyllan)
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk pressad saft ur ingefära.
  • 150 g laktosfri färskost
  • 25 g florsocker
  • 1 dl laktosfri vispgrädde
Digestive- och kokosbotten:
  • 100 g glutenfria digestivekex
  • 50 g rivenkokos
  • 50 g mjukt laktosfritt smör
  • 50 g laktosfri Dulche de Leche (recept hittar du här)
Limemousse:
  • 4½ st gelatinblad
  • 1.8 dl pressad limesaft
  • 188 g socker
  • 4½ dl laktosfri vispgrädde
  • 150 g laktosfri turkisk yoghurt
Dekoration:
  • Koraller (recept här)
  • Kaksmulor av glutenfria digestivekex
  • Riven kokos
  • Jordgubbar
  • Citronmelissblad
Gör så här, Mango curd: 
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  • Skala mangon.
  • Mixa mangon till en fin puré.
  • Lägg mango, citronsaft, socker och äggulor i en bunke.
  • Värm mangoblandningen över ett vattenbad, rör hela tiden.
  • Värm tills curden börjar tjockna eller når ca 84 grader.
  • Sila curden.
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladet.
  • Blanda ned gelatin i mango curden och rör ordentligt.
  • Blanda ned smöret och rör tills allting blandats.
  • Häll i en klädd form på ca 12 cm.
  • Ställ i frysen tills den är ordentligt fryst, minst 4h men gärna över natten.
Mango- och ingefärscheesecake:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 min.
  • Ha mangopuré, pressad citron och saften från ingefäran i en kastrull.
  • Koka upp.
  • Krama ut vattnet ur gelatinbladen.
  • Tillsätt gelatinbladen till mangoblandningen och låt smälta.
  • Låt svalna till ca rumstemperatur.
  • Vispa samman färskosten och florsockret.
  • Vispa grädden, fluffigt men lättvispad är perfekt.
  • Vänd ned den svala mangoblandningen i färskostblandningen.
  • Vänd ned grädden i färskost- och mangoblandningen.
  • Klä en form på 18 cm med plast.
  • Ta ut mango curden ur frysen och ur sin form.
  • Lägg i den frusna mango curden i mitten av den större formen.
  • Bred ut cheesecakefyllningen jämnt över och på sidan om mango curden.
  • Ställ i frysen ca 3 h men helst över natten.
Digestive- och kokosbotten:
  • Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda ihop.
  • Klä en form på 18 cm med plast.
  • Ställ i frysen tills den är ordentligt fryst, minst 4h men gärna över natten.
Limemousse:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 min.
  • Ha limesaften och socker i en liten kastrull.
  • Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
  • Ta av kastrullen från värmen.
  • Krama ut vattnet ur gelatinbladen.
  • Tillsätt gelatinbladen till vätskan och blanda tills allting har smält.
  • Vispa grädden lätt.
  • Tillsätt yoghurten.
  • Vispa försiktigt tills allt har blandats.
  • Tillsätt lite limesirap i taget och vispa lätt mellan gångerna. Övervispa inte men se till att det blandas väl.
  • Klä en form på ca 24 cm med plast.
  • Ta ut mango- och ingefärscheesecaken ur frysen och ur sin form.
  • Lägg i den frusna mango- och ingefärscheesecaken (med mango curden i mitten) i mitten av den större formen. Mango curden ska ligga nedåt för att den sedan ska synas när du tar ut tårtan och vänder på den.
  • Bred ut limemoussen jämnt över och på sidan om mango- och ingefärscheesecaken.
  • Ställ i frysen minst 8h eller över natten.
Dekorera:
  • Gör korallerna enligt receptet.
  • Ta fram en stund innan servering. Vänd tårtan så att du får ringarna av de olika fyllningarna uppåt och dekorera med jordgubbar, kaksmulor, koraller och citronmelissblad.
Receptet är från början framtaget av duktiga Brinken Bakar men jag har gjort några ändringar för att det ska passa mig bättre😊
 
Bakning, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Tårtor | Bakning, Ingefärstårta, Laktosfritt, Mango- och ingefärstårta, Mangotårta, Recept, Tårta, bakning, recept | | Kommentera |
Upp