Äppelpaj "på känn"

Hej på er!
Nu är det äppeltider igen! Äppelträdet hemma på tomten har precis börjat få mogna äpplen. Den ena av sorterna iaf. Äppelträdet är ympat och har en grön sort och en röd sort. Det ska bli så himla spännande att få baka på äpplena för första gången nu i höst. Men tills dess att jag kan få baka med mina egna äpplen så duger dessa jag fått från mormor finfint!😍
 
Dagens recept är en kombination av flera recept faktiskt. Jag läste boken vägen till sugar maple inn och blev helt förälskad, alla ni som har läst den vet nog vad jag talar om och givetvis blev jag så otroligt sugen på äppelpaj att jag var tvungen att göra en själv. Så fyllningen har jag i stort sätt bara slängt ihop själv efter att jag läst boken så jag ska erkänna att måtten inte är så exakta även om jag har försökt göra det så lika som möjligt för er skull. Jag kokar fyllningen för att få bort vätskan från äpplena som annars kan ge en blöt paj (vilket vi har lärt oss om vi har läst boken😘) För att hitta det perfekta receptet på pajdeg vände jag mig till Linda Lomelinos fantastiska bok om pajer och det slutade med att jag använde mig av hennes recept på pajdeg till klassisk äppelpaj.
 
Recept:
  • 5 dl vetemjöl
  • 2½ msk strösocker
  • ¼ tsk flingsalt
  • ½ tsk malen kanel
  • 275 g kallt tärnat smör
  • 5-7 msk iskallt vatten
  • 2 tsk vetemjöl innan gräddning
  • 2 tsk socker innan gräddning
Fyllning:
  • ca 1 kg äpplen
  • 25 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1½ tsk kanel
Pensling:
  • 1 st ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt
  • 1-2 msk farinsocker
Gör så här:
  • Blanda ihop mjöl, socker, salt och kanel i en bunke.
  • Tillsätt smöret.
  • Nyp ihop till en smulig deg med fingrarna.
  • Tillsätt kallt vatten, börja med lite vatten och tillsätt sedan mer om degen känns för torr. När du kan trycka ihop en bit deg och den inte smulas sönder så har du tillräckligt med vatten. 
  • Knåda ihop degen och platta ut lite.
  • Slå in degen i plastfolie och lägg i kylskåpet i minst 1h men gärna över natten.
Fyllning:
  • Skala äpplena och ta bort kärnorna. 
  • Skär äpplena i skivor.
  • Smält smöret i en stor kastrull (den ska rymma hela fyllningen).
  • Tillsätt äppelbitarna, farinsocker och kanel.
  • Koka upp fyllningen och låt sedan sjuda i ca 5 minuter.
  • Ställ kastrullen åt sidan (det gör inget om fyllningen svalnar).
Baka ut och grädda:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Kavla ut ca ¾ av degen och klä din pajform. 
  • Ställ in pajformen i kylen medan du arbetar med resten av degen.
  • Kavla ut resten av degen och skär lite bredare remsor (jag använda en pizzaslicer, supersmidigt!)
  • Ta ut pajformen ur kylen.
  • Blanda 2 tsk mjöl och 2 tsk socker och strö över botten på pajskalet. 
  • Häll i äppelfyllningen.
  • Pensla kanten av pajskalet med lite vatten (för att kunna festa locket).
  • Använd dina deglängder till att fläta ett lock över pajen.
  • Klipp bort överhänget (inte för tätt inpå eftersom remsorna kan krympa lite i ugnen) men spar lite så att du kan göra en dekorativ kant. Får du pajdeg över så kan du slå in den i lite plastfolie och förvara i kylen, det kommer ett recept på minipajer inom kort som det är perfekt att använda denna till!😍
  • Ställ pajen i frysen i 15 min.
  • Vispa ihop ägg mjöl och salt i en liten skål.
  • Pensla pajen med äggblandningen.
  • Strö över farinsockret
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 min.
  • Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min, börjar pajen få för mycket färg kan du lägga på en bit aluminiumfolie.
  • Ta ur pajen och låt svalna.
Servera gärna med vaniljsås eller glass😍
Bakning, Paj, Recept | Bakning, Paj, Recept, bakning, recept, Äppelpaj, Äppelpaj på känn, Äpple, Äpplen | | Kommentera |
Upp