Prinsesstårta

Hej på er!
För mig blir det alltid mer tårtor på sommaren än på vintern. Delvis tror jag det är för jag har fler födelsedagar i familjen just på sommaren men sedan tror jag att vi är duktigare att ta tillfället i akt att fira under sommaren. Och då behöver man ju verkligen ett riktigt bra recept på klassisk prinsesstårta!
 
Jag gör min prinsesstårta med lätta bottnar, hemgjord vaniljkräm, lättvispad grädde och fantastisk sylt. Denna gång valde jag att göra en blåbärsprinsess men vill ni ha en klassisk prinsess så byter ni bara ut blåbärssylten mot hallonsylt. 
 
Sedan måste jag ge lite tips också. Jag sätter alltid delvis ihop min prinsesstårta dagen innan för att den ska hinna gotta till sig ordentligt. Jag lägger ihop bottnarna med sylten och vaniljkrämen men fixar grädden och resten samma dag som jag ska servera den. När jag kavlar ut marsipanen så använder jag maizena. Det är det jag tycker fungerar bäst. Om du behöver förvara din tårta i kylen en stund kan det vara bra att ställa in en liten skål eller glas med maizena där också. Det suger nämligen åt sig fukten och på så vis kan du undvika att din marsipantårta börjar svettas. Men nog med babbel nu, mot receptet!😄
 
Recept tårtbotten:
  • 5 st ägg
  • Socker
  • Potatismjöl
  • Vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt
Fyllning:
  • 1 sats vaniljkräm - Recept här alt 7 portioner marsankräm. 
  • 3 dl valfri sylt (hallon är vanligast men jag använde mig av blåbär)
  • 5 dl grädde + 1 tsk vaniljpulver.
  • 400 g marsipan alt. 1 st färdigkavlat marsipanlock.
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta fram tre lika stora glas (det är viktigt att glasen är likadana annars kan du få fel proportioner).
  • Knäck äggen i glas 1.
  • Fyll upp med socker i glas 2 tills glaset är lika fullt som glas 1.
  • Fyll 1/3 av glas 3 med potatismjöl (fyll bara 1/3 av det som ska fyllas i glaset, så tänk inte 1/3 av hela glaset). Fyll resten av glaset med vetemjöl tills det är lika fullt som de andra två glasen.
  • Tillsätt bakpulvret i glaset med mjölet och blanda allt med en gaffel. Använder du vaniljpulver tillsätter du det nu också.
  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt, ca 4 min.
  • Sikta i mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Om du använder vaniljextrakt tillsätter du det nu.
  • Klä en form med bakplåtspapper. Se till att göra en ganska hög krage av pappret då den här tårtbotten höjer sig ganska mycket i ugnen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Provstickan ska vara torr när du tar ut kakan. OBS! När du gräddar bottnen är det väldigt viktigt att du inte öppnar ugnsluckan under de första 20 minuterna för då sjunker tårtbotten ihop.
  • Låt bottnarna svalna helt.
Fyllning och montering:
  • Dela bottnen i tre delar.
  • Lägg den ena bottnen på en tårtbricka eller det du vill ha din tårta på.
  • Lägg på ett lager med sylt, inte allt för tjockt då riskerar nästa botten att halka runt och smaken på sylten att ta över.
  • Lägg på mittenbottnen.
  • Lägg ett generöst lager med vaniljkräm (tjockare än lagret med sylt).
  • Lägg på den sista bottnen. 
  • Vispa grädden lagom fast.
  • Spackla tårtan med grädden och gör en liten kupolform på toppen om du vill ha den klassiska prinsess-looken.
  • Kavla ut marsipanen.
  • Klä tårtan med marsipanen och släta ut eventuella bubblor och veck med händerna. 
  • Dekorera precis så mycket eller lite du vill.
  • Ät samma dag eller dagen efter. Vill du servera tårtan dagen efter rekommenderar jag att du fodrar marsipanlocket med lite neutral olja (jag brukar använda mig av rapsolja) så står den emot grädden mycket. Annars finns det alltid en liten risk att grädden gör att marsipanen smälter.
 
 
Bakning, Recept, Tårtor | Bakning, Prinsesstårta, Recept, Tårta, bakning, recept | | Kommentera |
Upp