Apelsin- och chokladtårta

God dag!
Idag är det en vecka sedan min sambo fyllde år och vi smaskade på den här apelsin- och chokladtårtan (det blev en hel del av tårtan över också så vi har kunnat snaska på den nu i veckan också😉). Just apelsin och choklad är hans favorit smaker och ett återkommande tema när han fyller år. Titta bara här på förra årets tårta. Så givetvis var instruktionerna även i år apelsin och choklad. Han hade först en ganska tydlig idé med "dom där bottnarna, mousse och sådär" men jag fick modda den lite för att den överhuvudtaget skulle hålla ihop. Tunga bottnar och lättflyktiga fyllningar är ingen bra kombo som ni vet, men vi fick ju ihop en riktigt god tårta ändå😘
 
Botten:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Apelsincurd:
  • 2 st apelsiner
  • 100 smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
Apelsinkrokantsmousse:
  • 1 st gelatinblad
  • 100 g apelsinkrokant
  • 2 st äggulor
  • 2 dl vispgrädde
Chokladsmörkräm:
  • 300 g hackad vit choklad
  • 4 st äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 8 g vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 300 g rumsvarmt smör
Botten:
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade min botten i en 24 cm form.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
  • Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
  • Häll smeten i en form/flera formar och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Apelsincurd:
  • Skrubba apelsinerna ordentligt under varmt vatten.
  • Riv skalet från apelsinerna.
  • Pressa saften apelsinerna.
  • Lägg smöret i en skål och ställ en sil ovanpå.
  • Blanda saften, skalet, ägg och socker i en tjockbottnad kastrull.
  • Sjud krämen under konstant omrörning på medelvärme tills den tjocknat (skulle det vara så att det blir några ägg klumpar så var bara lugn, dom silas bort sedan och curden smakar lika bra ändå!).
  • Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen genom silen ner på smöret.
  • Rör ihop krämen med smöret.
  • Kontaktplasta och låt svalna i kylskåpet.
Apelsinkrokantsmousse:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  • Hacka apelsinkrokanten grovt.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron.
  • Ta chokladen från värmen.
  • Tillsätt äggulorna en i taget och rör ordentligt mellan varje.
  • Krama ur gelatinbladet och tillsätt till den varma chokladsmeten. Rör tills gelatinbladet har smält ordentligt.
  • Låt chokladsmeten svalna lite (annars smälter grädden när vi ska blanda ihop dom).
  • Vispa grädden till mjuka toppar.
  • Tillsätt lite av grädden i chokladblandningen och blanda runt ordentligt.
  • Tillsätt sedan hela chokladblandningen i grädden och blanda försiktigt samman.
Montering:
  • Dela chokladbottnarna i 3 delar.
  • Ta fram en springform i samma storlek som den ni använde för bottnarna och fodra med tårtplast, det är i den vi ska bygga tårtan.
  • Lägg en av bottnarna i botten på springformen.
  • Bred ett lager av apelsincurden.
  • Lägg på en botten till.
  • Häll apelsinkrokanmoussen över botten och ställ i frysen ca 4 timmar.
  • Lägg på den sista botten och ställ tillbaka in i frysen medan du gör chokladsmörkrämen.
Chokladsmörkräm:
  • Smält chokladen antingen i ett vattenbad eller i mikron. Låt den svalna tills den är ljummen.
  • Ha äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta medan du vispar lite för hand då och då.
  • Ta bort skålen från värmen när allt socker har smällt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv maräng som är helt sval. 
  • Vispa sedan ner smöret i omgångar.
  • Vispa ned den smälta chokladen.
Spackla och dekorera:
  • Ta ut tårtan ur frysen.
  • Ta bort springformen och tårtplasten.
  • Spackla hela tårtan med ett tunt lager av chokladsmörkräm som håller smulorna på plats.
  • Ställ i kylskåpet i ca 20 min, så att chokladkrämen får stelna.
  • Ta fram tårtan igen och spackla ett jämt och fint lager.
  • Ställ tillbaka i kylskåpet ca 20 min.
  • Ta fram tårtan igen och dra med en varm spatel över chokladsmörkrämen för att få en fin och jämn finish på tårtan. Tips är att skölja spateln i varmt vatten och sedan torka den med papper innan du drar över tårtan. Du kan behöva upprepa detta några gånger innan du är helt nöjd med resultatet.
  • Häll resten av chokladsmörkrämen i en spritspåse.
  • Dekorera tårtan med resten av chokladsmörkrämen och bitar av apelsinkrokant.
Bakning, Recept, Tårtor | Apelsintårta, Bakning, Chokladtårta, Recept, Tårta, bakning, recept | | Kommentera |
Upp