Påsktårta

Hej hej hemskt mycket hej!
Första veckan efter påsk har gått och får man säga att det är skönt fast det var en kortvecka?🙈 Jag tycker iaf att det är skönt att vara ledig igen, att kunna ta lugna dagar, njuta av att tiden går långsamt och av att man kan vara ute i solen. Vädret som var i påskas var ju helt fantastiskt och har definitivt givit mig mersmak på sommaren!
 
I påskas gjorde jag en tårta som jag tog med mig till påskfirandet hos mamma och pappa. Det här är säkert 5e gången jag använder mig av den här tårtbotten (och första gången jag gör det till en tårta som först och främst är tänkt att ätas av mig och mina nära) och den är ju bara helt otroligt fantastisk! Asså så saftig och god att jag och sambon stod och åt smulorna av det jag skar bort direkt från skärbrädan! Jag kan nästan lova er att det kommer ett recept längre fram där den här chokladkakan får vara huvudattraktionen!😍
 
Mousserna som jag hade som fyllning var en hallonmousse och en lemon curd-mousse. Jag gillar att fräscha upp det hela lite så att det inte bara blir sött, sött och sött i tårtorna. Mousserna räcker till lite drygt ett ganska tjockt lager i en tårta som är 18 cm i diameter. Jag tyckte den var riktigt god om man får säga det själv, möjligtvis att mitt yttersta lager med smörkräm blev lite väl tjockt men det är bara att ta lite mindre nästa gång så ingen panik!😄
 
Recept:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Hallonmousse:
  • 175 g hallon, frysta går bra
  • ¼ dl socker
  • 1½ st gelatinblad
  • 1½ dl grädde
Lemon Curd-mousse:
Smörkräm:
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 10 g vaniljsocker
  • 4 st äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 1 nypa salt
  • Chokladägg till dekoration
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade mina bottnar i två 24 cm formar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
  • Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
  • Häll smeten i en form/flera formar, jag hällde ca en tredjedel av smeten i ena formen och resten i den andra för att det skulle bli lättare att dela bottnarna sedan.
  • Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Hallonmousse:
  • Lägg hallon och socker i en kastrull och koka. Jag brukar koka mina bär ca 5 min tills alla bären är helt sönderkokade och har blivit en puré.
  • Pressa den varma hallonpurén genom en finmaskig sil.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  • Krama ur gelatinbladen ordentligt och tillsätt dom sen i den varma hallonpurén. 
  • Låt hallonpurén svalna till rumstemperatur.
  • Vispa upp grädden så att den är ganska fast.
  • Tillsätt lite grädde i en svalnade hallonpurén och blanda samman ordentligt.
  • Tillsätt hallonpuré-blandningen i den vispade grädden och blanda försiktigt om ordentligt.
  • Förvara i en spritspåse eller en bunke i kylen tills du ska använda den (gärna 6h eller över natten).
Lemon Curd-mousse:
  • Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min.
  • Krama ur gelatinbladen ordentligt och lägg dom i en kastrull.
  • Smält bladen försiktigt på låg värme.
  • Tillsätt de smälta gelatinbladen i lemon curden och rör om ordentligt.
  • Vispa gärdden så att den är ganska fast.
  • Tillsätt lite grädde i lemon curden och blanda runt ordentligt.
  • Tillsätt all lemon curd blandning i den vispade grädden och blanda försiktigt om ordentligt.
  • Förvara i en spritspåse eller en bunke i kylen tills du ska använda den (gärna 6h eller över natten).
Smörkräm:
  • Vispa smör och vaniljsocker fluffigt med en elvisp.
  • Blanda äggvitor, socker och salt i en bunke.
  • Ställ över ett vattenbad.
  • Vispa blandningen lätt för hand tills sockerkristallerna har smält.
  • Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa med maskin.
  • Vispa marängen tills den är helt sval.
  • När den är helt sval tillsätter du smöret lite i taget medan du vispar.
  • Vispa till en fin kräm utan klumpar.
  • Tillsätt under vispning lite pastafärg i taget tills du har nyansen du vill ha.
Sätt ihop tårtan:
  • Dela de svala bottnarna i tre delar (det är nu det är lättare att få tre stycken jämntjocka bottnar om man har hällt lite mer smet i en av formarna om man gräddar bottnarna i två formar).
  • Lägg första bottnen på en tårtbricka. Om du tycker att bottnen halkar runt lite kan du sätta fast den med en klick mousse.
  • Spritsa ett jämnt lager Lemon Curd-mousse på första bottnen.
  • Lägg på ännu en botten.
  • Spritsa ett jämnt lager av hallonmoussen på botten.
  • Lägg på den sista botten med den skurna sidan nedåt.
  • Spackla tårtan med marängsmörkrämen och sätt på några chokladägg som dekoration.
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillar mina recept❤
 
Bakning, Recept, Tårtor | Anslag, Botten, Fyllning, Recept, Tårta, Tårtbotten, recept | | Kommentera |
Upp