Jordgubbs- och chokladtårta

Hej på er!
Fredag och snart slut på veckan. Helgen står för dörren och då ska jag äntligen planera in lite bakning igen. Jag har hittat och sparat ned så många underbara recept nu under sommaren som jag bara måste testa! Får se hur många jag hinner med. Kanske får ni ett smakprov redan under nästa vecka😉
 
Men nu till dagens recept. En riktigt maffig jordgubbs- och chokladtårta står på schemat. Denna fining räcker till ca 20 personer och är helt underbar med mörk chokladmousse, jordgubbsmousse, saftiga chokladbottnar och en fantastisk jordgubbssmörkräm. This cake is to die for!😍Det här är en av de tre tårtorna jag gjorde till min kompis 30-års fest. Den första hittar du receptet på här och receptet på den sista kommer snart. Medan du väntar på det rekommenderar jag verkligen att du tar en stor bit av denna tårta och bar njuter!
 
Recept, tårtbotten:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Mörk chokladmousse:
  • 2 st gelatinblad
  • 400 g + 200 g vispgrädde 
  • 250 g hackad mörk choklad/chokladknappar
  • 120 g äggula
  • 1 st ägg
  • 130 g socker
  • 50 g vatten
Jordgubbsmousse:
  • 2 st gelatinblad
  • 150 g jordgubbar
  • 45 g florsocker
  • 1¼ dl vispgrädde
  • 100 g turkisk yoghurt
Jordgubbssmörkräm:
  • 300 g hackad vitchoklad/chokladknappar
  • 4 st äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 8 g vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 2-5 msk jordgubbspuré
Chokladganach/dekoration:
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • ca 15 st jordgubbar
Gör så här, tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade mina bottnar i två 24 cm formar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
  • Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
  • Häll smeten i en form/flera formar och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Mörkchokladmousse:
  • Lägg gelatinbladet i vatten i ca 5 minuter.
  • Vispa 400 g grädde tills det börjar bildas lätta toppar som sedan försvinner. Ställ grädden i kylen.
  • Koka upp 200 g grädde.
  • Häll den varma grädden över den mörka chokladen.
  • Mixa chokladblandningen med en stavmixer tills den är helt slät.
  • Låt svalna till ca 30 grader.
  • Blanda äggulor och ägg i en annan bunke.
  • Vispa upp till ett skum med maxhastighet.
  • Blanda socker och vatten i en kastrull.
  • Koka upp sockerlagen till 118 grader.
  • Vispa äggsmeten på hög hastighet medan du häller ned sockerlagen i en tun stråle. 
  • Vispa tills smeten kommit ned i rumstemperatur.
  • Krama ur gelatinbladen och lägg i en liten kastrull.
  • Smällt på låg värme.
  • Häll den flytande gelen i äggblandningen och blanda ordentligt.
  • Vänd ned chokladblandningen i äggsmeten.
  • Vänd ned den lättvispade grädden i ägg- och chokladsmeten.
  • Häll chokladmoussen antingen i en springform eller i en spritspåse.
  • Lägg i kylen minst 2 h gärna över natten.
Jordgubbsmousse:
  • Lägg gelatinbladet i vatten i ca 5 min.
  • Blanda jordgubbarna och florsocker i en bunke.
  • Mixa till en puré.
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i en liten kastrull.
  • Blanda i lite av jordgubbspurén i kastrullen.
  • Värm på låg värme tills gelatinet har smällt helt.
  • Häll tillbaka blandningen till resten av jordgubbspurén och blanda ordentligt.
  • Vispa grädden lätt.
  • Tillsätt turkisk yoghurt.
  • Vispa tills smeten är jämn.
  • Vänd ned jordgubbspurén lite i taget.
  • Häll upp jordgubbsmoussen i en spritspåse och ställ i kylen i minst 2 timmar.
Jordgubbsssmörkräm:
  • Smält chokladen antingen i ett vattenbad eller i mikron. Låt den svalna tills den är ljummen.
  • Ha äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta medan du vispar lite för hand då och då.
  • Ta bort skålen från värmen när allt socker har smällt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv maräng som är helt sval. 
  • Vispa sedan ner smöret i omgångar.
  • Vispa ned den smälta chokladen.
  • Tillsätt jordgubbspurén en matsked i taget.
Montera:
  • Spackla tårtan med ett tunt lager av smörkrämen för att hålla fyllningarna och smulorna på plats.
  • Ställ i kylen ca 30 min.
  • Spackla tårtan med antingen ett tjockt lager eller flera tunna lager (med en stund i kylskåpet mellan varje) tills du har en fin och jämnt spacklad tårta.
  • Ställ tårtan i frysen minst 4 h men helst över natten.
Dekorera tårtan:
  • Hacka den mörka chokladen grovt.
  • Smält chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad eller i mikron.
  • Häll chokladglasyren på tårtans topp och låt det rinna fint ned över kanten.
  • Använd resten av chokladglasyren till att täcka toppen.
  • Använd en spatel/sked till att göra ett spiralmönster i ganchen.
  • Lägg på jordgubbarna medan chokladganachen fortfarande är mjuk.
  • Förvara i kylen och ta fram ca 20-30 min innan servering.
 
Bakning, Choklad, Recept, Tårtor | Bakning, Choklad, Choklad Tårta, Recept, bakning, recept | |
Upp