Rabarberbullar med vanilj

Hej på er!
Jag vet jag vet jag vet. Jag har snöat in totalt på rabarber! Dessa bullar har jag dessutom haft i huvudet i flera veckor men nu hittade jag äntligen tiden och inspirationen att baka dom😊
Oj vad bra dom blev! Dom blev precis så bra som jag hade tänkt det och kanske även lite bättre. Dubbla fyllningarna gör bullarna väldigt saftiga och den långa jästiden gör bullarna väldigt goda även ett par dagar efter att dom bakats. Ibland tycker jag att hembakat blir lite torrt redan dagen efter men inte dessa! Helt klart en ny sommarfavorit som jag kommer baka massor med gånger. Älskar dom verkligen😍
Recept:
- 5 dl röd mjölk
- 25-50 g jäst (har du mindre jäst kan du jäsa bullarna längre)
- 1 dl socker
- 1 tsk kardemumma
- 150 g rumsvarmt smör
- 800 g vetemjöl
- ½ tsk salt
Vaniljfyllning:
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
Rabarberfyllning:
- ca 5 dl rabarberpuré (jag använder resterna jag får från rabarbersaften eller rabarbersirapen)
- 4 st stora jordgubbar (frysta funkar utmärkt)
- ½-2½ dl syltsocker (beroende på hur söt du vill ha din fyllning)
Pensling och garnering:
- 1 st ägg
- lite vatten
- 1-2 dl pärlsocker
Gör så här:
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula ned jästen i en bunke (jag använder min hushållsassistent här så jag tar den tillhörande bunken).
- Slå den varma mjölken över jästen och rör ordentligt tills all jäst är upplöst.
- Tillsätt socker och kardemumma.
- Tillsätt sedan smöret i bitar.
- Mät upp mjölet i en annan bunke.
- Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en fast deg som släpper i kanterna men fortfarande är lite klibbig.
- Arbeta degen kraftigt i ca 5 minuter med maskin (ca 10 min för hand).
- Tillsätt saltet och arbeta degen lite till, bara för att få in saltet.
- Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord.
- Låt vila ca 20 min.
- Gör vaniljfyllningen, lägg alla ingredienserna i en skål och rör ihop till en jämn smet.
- Arbeta degen lätt.
- Kavla ut hela degen till en rektangel.
- Bred på fyllningen.
- Vik ihop i ett treslag.
- Använd sedan en pizzaskärare eller en vass kniv och dela rektangeln på mitten. Dela sedan de nya delarna på mitten och sedan de nya delarna på mitten igen och så vidare tills du har massor av delar som är ca 1 cm breda.
- Ta två av degremsorna och tvinna dom.
- Snurra sedan ihop dom som en snäcka och lägg skarven underst. Snurra dom ganska platta eftersom det ska på en fyllning till sen.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckta (ibland kör jag med både plastfolie och bakduk) i ca 2-4 h. Dom ska jäsa till ca dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225-250 grader.
- Vispa ihop ägget med lite vatten.
- Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter tills bullarna har fått en fin gyllene färg.


