Rosa lyxäppelmos
God dagens på er!
Fredag och äppeltiderna fortsätter så jag har lite äppelrecept att dela med mig av till er. Fredagen till ära så är det ett lyxigt rosa äppelmos. Insiprationen kommer från duktiga Fredriks Fika som kokade äppelmos med skalet kvar och fick en underbar färg. Jag har som i vanlig ordning gjort om receptet men min sambo fick smaka (han är den enda av oss två som faktiskt tycker om äppelmos) och sa förundrat "Det smakar nästan som Mammas äppelmos" så jag gissar att det är godkänt! 😊
Recept:
- 1 kg äpplen
- ½ dl vatten
- ½ dl hemmagjort vaniljsocker (går att byta ut mot vanligt strösocker)
Gör så här:
- Skär äpplena i mindre bitar och ta bort kärnhuset. Låt skalet vara kvar. Lägg dom i en stor kastrull.
- Slå på vatten och vaniljsocker.
- Koka äpplerna tills de är ordentligt mjuka, jag kokade mina i ca 30 min.
- Ta sedan av kastrullen från värmen och kör med en stavmixer för att göra den lite slätare. Här kan du välja själv hur slät du vill ha den. Jag körde den först ordentligt med stavmixern och silade den sedan också genom ett durkslag (för jag hatar allt som är krämigt med bitar i!).
- Häll upp på rengjord burk och förvara i kyl eller frys. Äppelmosen håller sig 1-2 veckor i kylen.