1års tårta med blåbär
Hej på er!
Här om dagen när jag satt och scrollade lite bland mina bilder så dök denna goding upp. Det är en 1års tårta med blåbär från i våras som jag helt glömt bort att visa er! Både laktosfri och glutenfri så den passar många😉
Ni som följt mig ett tag vet ju att jag har testat mig på att modellerat lite då och då. Bland annat på den här babyshowertårtan jag gjorde för några år sedan. Den här gången var det alltså dags igen och jag måste säga att jag blev riktigt nöjd med den lilla taxen. Vad säger ni? Blev han inte söt? En video på hur jag gjorde hittar du här. Kan nästan lova att det blir fler tårtor med modellering i framtiden😊
Recept, glutenfri tårtbotten:
- 4 st ägg
- 2 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk vaniljpulver
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl glutenfri mjölmix (jag använde finax glutenfria mjölmix)
Blåbärssylt:
- 500 g frysta blåbär
- 2 dl syltsocker
- 1 dl strösocker
- 1 st vaniljstång
Vaniljkräm:
- 6 st äggulor
- 130 g strösocker
- 40 g maizena
- 1 st vaniljstång
- 375 g laktosfri mjölk (3%)
- 30 g laktosfritt smör
Blåbärsmousse:
- 225 g frysta blåbär
- 1 dl vatten
- 1 st citron, saften
- 0.5 tsk agar-agar
- 1 dl strösocker
- 3 dl laktosfri vispgrädde
Dekoration:
- Marsipan
- 1-2 msk neutral olja
- Silverfärg
Gör så här, glutenfri tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en springform (ca 24cm) och mjöla den med potatismjöl.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tar ca 10-15 min. Den ska vispas ordentligt!
- Blanda bakpulver, vaniljpulver, potatismjöl och den glutenfria mjölmixen i en annan bunke.
- Häll mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt samman.
- Häll smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter (börjar den bli för mörk så lägg lite folie över).
- Kontrollera med provsticka att bottnen är helt färdig när du tar ut den.
- Låt svalna lite innan du stjälper upp bottnen och låt sedan svalna helt innan du fortsätter med ditt tårtbakande.
Blåbärssylt:
- Blanda blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull.
- Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
- Tillsätt vaniljfröna och stången till blandningen i kastrullen.
- Koka försiktigt upp under omröring.
- Låt sjuda 10-15 min.
- Skumma av sylten.
- Ta ur vaniljstången.
- Häll upp på väl rengjord glasburk med lock.
- Förvara i kylen.
Vaniljkräm:
- Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
- Häll mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Ha i både frön och stången i mjölken.
- Koka upp under omrörning och ta sedan ur stången.
- Häll mjölken i äggule-blandningen och blanda väl.
- Häll tillbaka allting i kastrullen.
- Värm på medelvärme tills det blir en tjock fin kräm. Viktigt att du rör hela tiden.
- Lägg smöret i en skål.
- Häll krämen genom en trådsil ner i skålen med smör.
- Rör tills smöret har smällt och blandat sig med krämen.
- Plasta med kontakt och låt svalna i kylen innan du använder den.
Blåbärsmousse:
- Blanda blåbär, vatten och citronsaften i en kastrull.
- Koka upp och låt koka tills alla bären har kokat sönder.
- Tillsätt agar-agar och strösocker.
- Låt koka upp igen och koka 3-4 min.
- Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Ha koll hela tiden eftersom purén blir "för hård" om den får svalna för länge. Det ska bli en mjuk men ändå tjock puré.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Tillsätt blåbärsblandningen och vispa ihop.
- Fyll en spritspåse med moussen och låt svalna i kylskåpet i ca 2 timmar.
Montering och dekorering:
- Dela botten i 3 lika tjocka delar.
- Lägg den första delen på en tårtbricka (du kan fästa den med lite sylt så att den ligger still).
- Bred ett jämt lager av blåbärssylt över botten.
- Lägg på nästa botten.
- Bred ett jämt lager av vaniljkräm över botten.
- Lägg på den sista botten och spackla hela tårtan med blåbärsmoussen.
- Kavla ut marsipanlocket.
- Fodra med ett tunt lager olja (bara för att försäkra dig om att marsipanen inte smälter).
- Klä tårtan med marsipanlocket och försök dra ut alla veck så att du får en så slät tårta som möjligt.
- Skär bort den överflödiga marsipanen och snygga till tårtan.
- Dekorera precis innan servering.