Fabulösa Moussebakelser

Hej på er!
Måndag igen då. Brukar ni planera vad ni ska baka under veckorna eller bakar ni bara spontant? Själv gör jag en blandning. Om det är någon speciell dag eller högtid så brukar jag planera mina bak (väldigt aktuellt med stundande fettisdagen och alla hjärtans dag) men annars bakar jag det jag känner för när jag känner för det och har tid.
 
Det här receptet fick jag testa på i samarbete med bakboxen. Receptet är framtaget av Fredagskakan och var med i bakboxens augustibox. Jag hade aldrig använt mig av bakelseringar eller bageriplast innan jag bakade dom här och jag har lärt mig massor kan jag lova! Tänk att det var så lätt att göra en bakelse som både blir supermumsig och ser riktigt proffsig ut. Det här kommer jag definitivt använda mig av i framtiden för att komponera egna bakelser. Jag sitter redan och klurar på en vitchoklad och rabarberdröm som kommer passa utmärkt till midsommar! Men tills dess får ni kika på detta recept :)
 
Recept:
  • 100 g smör
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt
  • 2 st ägg
Karameliserade nötter:
  • 2 msk strösocker
  • 60 g cashewnötter
  • 15 g smör
Vit chokladmousse:
  • 1 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 175 g vit choklad
Garnering: 
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 st lime
  • ¼ dl strösocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull (ta en lite större kastrull så att du får plats med hela smeten).
  • När smöret är smält tar du bort kastrullen från spisen.
  • Rör ner sockret.
  • Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Knäck ner äggen och rör ihop ordentligt.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter).
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Karamelliserade nötter:
  • Fördela sockret jämnt i en stekpanna och sätt den på låg värme.
  • Låt sockret smälta ordentligt.
  • Häll i nötterna och rör ihop försiktigt med en träslev.
  • Tillsätt smöret och rör ihop.
  • Häll den varma blandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna och stelna.
  • Grovhacka sedan nötterna.
Vit chokladmousse:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten och låt ligga i ca 5 min.
  • Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  • Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen.
  • Rör tills chokladen smälter.
  • Krama ut vattnet ur gelatinbladet och tillsätt det i den varma chokladblandningen.
  • Blanda tills gelatinet smält ordentligt.
  • Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  • Ta en ny bunke och vispa upp resten av grädden, det ska bli medelfasta toppar när den är klar.
  • Vänd ned den svala chokladblandningen.
Montering:
  • Stansa ut små bottnar från kladdkakan med hjälp av bakelseringar.
  • Täck insidan av bakelseringarna med bageriplasten (det hjälper dig att få loss bakelsen senare)
  • Placera ringarna (med plasten inuti) på ett bakplåtspapper (förslagsvis placerad på en bricka).
  • Lägg en kladdkakebotten i varje ring.
  • Fördela de hackade nötterna jämnt i alla ringar.
  • Fördela moussen jämnt i ringarna.
  • Slå brickan med bakelserna mot bordet ett par gånger så att du får bort eventuell luft i bakelserna.
  • Placera bakelserna i kylen minst 3 timmar tills de har stelnat ordentligt.
Limemarinerade jordgubbar:
  • Dela jordgubbarna i jämnstora bitar.
  • Tvätta limen ordentligt.
  • Riv skalet och pressa ur saften och blanda med jordgubbarna.
  • Blanda i strösocker och låt stå svalt och marinera i ca 20-30 minuter innan du lägger på dom på bakelserna precis innan servering.
Bakelse, Bakning, Choklad, Recept | Bakboxen, Bakelser, Fabulösa Moussebakelser, Moussebakelser, Vit chokladmousse, recept | | En kommentar |
Upp