Fyllda munkar!

Hej alla!
Hoppas ni haft en trevlig påsk! Tiden verkligen springer förbi, har ni baka något extra gott under ledigheten? Jag hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle baka något eller bara satsa på att äta godis istället ;) Det blev mest godis men också en liten påsk cheesecake (receptet på den kommer senare!).
 
Jag har varit så otroligt sugen på munkar nu ett tag så här om dagen tog jag äntligen tag i det och bakade egna. De blev himla goda måste jag få säga! Fyllde mina med hallonsylt och vitchokladmousse, inte alls tokigt. Tänk att det är så lätt att göra dem själva ändå gör man det så sällan? Det måste det bli ändring på! ;)
 
Recept:
  • 1dl mjölk
  • 25g jäst
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 50g rumsvarmt smör
  • ½ krm salt
  • ½-1 tsk malen kardemumma (Kan uteslutas)
  • 4½ dl vetemjöl + ca ½dl till utbakning
  • ca 1 liter neutral olja till fritering
  • Valfri fyllning (jag hade vitchokladmousse och hallonsylt)
  • Socker att rulla munkarna i
 
Gör så här:
  • Värm mjölken till ca 37 grader.
  • Smula ned jästen i en degbunke.
  • Tillsätt den varma mjölken och rör till jästen är helt upplöst.
  • Tillsätt ägg, socker, smör, salt och kardemumma.
  • Tillsätt ca 3dl mjöl. Degen ska vara ganska fast men lite klibbig, blir degen alldeles för lös tillsätter du resten av mjölet också.
  • Täck med bakduk och låt jäsa 30min.
  • Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda igenom den.
  • Dela upp till ca 10st lika stora delar.
  • Rulla till bollar och platta till lite lätt.
  • Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30min.
  • Hetta upp oljan till 180 grader.
  • Fritera munkarna i 3-4min och kom ihåg att vända dem efter halva tiden.
  • Låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Låt dem svalna något innan du rullar dem i socker.
  • Spritsa in din fyllning.
Klara att avnjutas! Jag tycker att munkar är godast när de är precis nybakade så det blev definitivt inga över efter fikat :D
Bakning, Mjuka kakor, Recept | Baka utan ugn, Bakning, Munkar, recept | | En kommentar |
Upp