Tunnbröd

Hej på er!
Onsdag och här i Gävle är det helt fantastiskt grått. Solen tittade fram en kort sväng igår men annars har det varit grått, tråkigt minst sagt. Så nu har jag dragit igång med lite vardagsbakning. Här om kvällen ville vi ha bröd till maten och jag snubblade över detta recept på tunnbröd från duktiga Zeinas Kitchen. Det var väldigt enkelt att baka och blev supergott. Jag kan verkligen rekommendera att ni tar ett par extra minuter för att planera in det här brödbaket så att ni får testa själva😋
 
Recept, 6 stora tunnbröd:
  • 2½ dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 6-7 dl mjöl
  • 1 tsk torrjäst alt. ca 15 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
Gör så här:
  • Värm mjölken tills den är ljummen.
  • Smält smöret.
  • Om du använder färsk jäst rör du ut jästen i den fingervarma mjölken.
  • Blanda ca 5 dl vetemjöl, torrjäst (om du använder det), salt och socker.
  • Låt vila ca 10 min (behövs inte om du använder färsk jäst).
  • Tillsätt den ljumna mjölken och det smälta smöret.
  • Blanda ihop ordentligt tills du har en kladdig deg.
  • Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget tills du har en deg du kan arbeta med (heller lite lite för kladdig än lite för torr).
  • Knåda degen ordentligt, ca 5-8 min.
  • Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 min eller i kylen över natten.
  • Dela degen i 6 delar.
  • Rulla delarna till bollar och låt vila ca 15 min under bakduk.
  • Hätta under tiden upp en torr stekpanna på högsta värme.
  • Kavla ut bollarna till de är ca 2-3 mm tjocka.
  • Stek ca 1 min på varje sida i den torra stekpannan. Brödet ska bli lite bubbligt och få en fin färg när det är klart.
  • Lägg det färdiga brödet mellan två handdukar och täck ordentligt.
  • Upprepa med resten av degbollarna. 
  • Ät direkt medan det fortfarande är lite ljummet😋 När brödet har svalnat kan du lägga det i en plastpåse eller frysa in det.
 
Bakning, Bröd, Recept | Bakning, Bröd, Recept, Tunnbröd, bakning, recept | |
Upp