Brynt smörkladdkaka med rostade hasselnötter och nougattäcke

Hej på er mina vänner och glad fredag!
Imorgon är det äntligen kladdkakans dag. Har ni redan bakat, vad har ni bakat, kommer ni baka överhuvudtaget? Själv smäller jag till med denna chokladkaramell dagen till ära. Det är en kladdkaka med både brynt smör, rostade hasselnötter och nougattäcke. En riktig vinnare bland kladdkakor! Jag hade med den till jobbet här om dagen och den blev hyllad till skyarna. "Bland de bästa kladdkakor jag någonsin ätit!" Är ju ett rätt bra betyg och själv kan jag inte annat än hålla med. Den blev fantastiskt!😁
Recept:
- 100 g smör
- 50 g mörk choklad
- 2 dl socker
- 2 st Ägg
- 1 krm salt
- 1½ tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1½ dl vetemjöl
- 1 dl rostade hasselnötter
Nougattäcke:
- 150 g nougat + ca 20 g till dekoration
- 1 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smöra och mjöla en form ca 20 cm i diameter.
- Smält smöret i en kastrull och bryn det tills det får en härligt gyllenbrun färg.
- Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda samman till en trögflytande smet.
- Hacka hasselnötterna lite grovt.
- Tillsätt hassenötterna till smeten och blanda om.
- Häll smeten i formen.
- Grädda längst ned i ugnen i ca 15 min. Kanterna på kakan ska ha hunnit blivit fasta men när du skakar den lite ska mitten vara lös, då blir den perfekt!
- Låt svalna lite innan du sätter igång med nougattäcket.
Nougattäcke:
- Skär/bryt nougaten i mindre bitar och lägg i en skål.
- Häll grädden i en kastrull och koka upp.
- När grädden börjar koka tar du av kastrullen från värmen.
- Slå den varma grädden över nougaten och låt det stå ett par minuter.
- Rör sedan tills du har en len fin kräm utan klumpar.
- Häll krämen över kladdkakan.
- Låt svalna lite innan du dekorerar med lite nougatbitar (annars smälter dom).
- Låt täcket sätta sig lite innan du hugger in eller låt den svalna helt innan du ställer in den i kylen över natten för att sätta sig (sista alternativet är bara för dom med riktigt bra tålamod med det blir ju så gott!😍)



