Sverigekaka, Solskenskaka, Pensionärskaka.

Halloj!
Sverigekaka, pensionärskaka och solskenskaka. Kärt barn har många namn. Men jag har valt att kalla den för sverigekaka den här gången. Fast solskenskaka låter ju vackert. Jag kanske får byta namn på den till solskenskaka😉
 
Iaf så bjuder jag på detta recept idag för det är ju helt enkelt så gott. En gammal klassiker som absolut förtjänas att dammas av nu för en fika i vårsolen istället för att glömmas bort i ett arkiv. Släng ihop en själv, flytta ut i vårsolen (mellan hagelstormarna vi har här just nu) och njut😊
 
Recept:
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokhett vatten 
Fyllning:
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
Gör så här: 
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smörj och mjöla en form, ca 24 cm i diameter. 
  • Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i köksmaskin.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  • Tillsätt den torra blandningen till äggsmeten.
  • Tillsätt det kokheta vattnet.
  • Blanda samman till en smidig smet.
  • Häl smeten i formen.
  • Grädda längst ned i ugnen 35-40 min, provstickan ska vara torr när kakan är klar.
  • Låt kakan svalna helt.
Fyllning:
  • Smält smöret i en kastrull. 
  • Ta av från plattan och tillsätt mjölken och vaniljsockret.
  • Rör om ordentligt, till alla klumpar är helt borta.
  • Dela kakan på mitten.
  • Häll hälften av fyllningen på ena botten och hälften på den andra.
  • Sätt ihop bottnarna igen med fyllningen mot varandra.
  • Ställ kakan på en tallrik och låt stå i kylen tills fyllningen har satt sig.
  • Pudra med florsocker innan servering.
 Klicka gärna påhjärtat nedan om du gillar mina recept❣
 
Bakning, Mjuka kakor, Recept | Bakning, Klassiker, Mjuk Kaka, Mjuka Kakor, Pensionärskaka, Recept, Sverigekaka, bakning, recept | |
Upp