Finska pinnar

Halloj på er!
På mitt jobb har vi temafredagar. Vi lägger en massa lappar med förslag i en burk och varje fredag drar vi en lapp för att se vilket tema nästa fredag ska ha. För ett par veckor sedan hade vi tema "Finland". Det var tämligen kreativa idéer folk hade och givetvis är det fri tolkning som gäller. Så för mig fick det helt enkelt bli "Hela Finland bakar"! Temat fick bli småkakor och därför blev det finska pinnar😉 Nu vet jag att det råkar vara så att finska pinnar i verkligheten inte är finska men äsch vad gör det, det var ju fri tolkning som gällde. Och kakorna blev ju goda så varför klaga?!😁
Recept:
- 100 g smör
- 1-2 krm bittermandelarom
- 2¼ dl vetemjöl
- ¼ dl strösocker
- 1 st ägg
- lite vatten
- 1 nypa salt
- ¼ dl hackad mandel
- 1 msk pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda samman smöret, bittermandelarom, vetemjöl och socker till en deg.
- Låt degen vila i kylskåpet ca 60 min.
- Dela degen i två och rulla till längder.
- Vispa upp det lilla ägget lätt tillsammans med lite vatten och en nypa salt. Jag brukar använda en gaffel bara, det räcker bra.
- Pensla deglängderna med det uppvispade ägget.
- Blanda den hackade mandeln och strösocker i en skål.
- Strö över pärlsockerblandningen över de penslade längderna.
- Skär längderna i lagom stora bitar och lägg på plåten.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de fått en fin färg och är färdiga inuti.


Klicka gärna på hjärtat nedan om ni gilalr mina recept❣