Mums-mums

Halloj!
Alltså vilket väder, hur härligt är det inte? Hoppas verkligen att vädret håller i sig i sommar. Man blir ju alldeles glad och varm i själen. Jag jobbar fortfarande men ser verkligen fram emot lite semester även om den är några veckor bort. Har någon av er redan gått på semester eller kanske gör det väldigt snart?😎
Den här veckan måste jag bjuda på dessa godbitar. Mums-mums (som jag kallar dom, vet att det finns massor av fler namn😉) och dom är ju så goda. Dessa var faktiskt bland det första jag bakade när jag började baka lite mer seriöst. Den gången hade jag bara en elvisp och trotts att jag tyckte att jag vispade som en galning blev dom inte riktigt sådär toppiga som jag ville ha dom. Men nu när jag använda min hushållsmaskin (jag har en Kitchen Aid) så gick det alldeles utmärkt och jag kommer definitivt att baka dessa igen!
Recept, ca 15 st:
- 15 st mariekex
- 1½ st gelatinblad
- 75 g vatten
- 170 g socker
- 75 g glykos
- 110 g äggvita (3-4 st)
Garnering:
- 400-500 g blandad ljus och mörk choklad
- 2 msk rapsolja
Gör så här:
- Lägg ut mariekexen på en plåt.
- Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter.
- Blanda vatten, socker och glykos i en kastrull.
- Koka upp till 121 grader.
- Medan du kokar sockerblandningen vispar du upp äggvitorna till ett hårt skum. Börja på låg hastighet och höj sedan allt eftersom temperaturen på sockerblandningen ökar.
- När sockerblandningen har nått 121 grader tar du av kastrullen från spisen.
- Häll ned sockerblandningen med en tunn stråle i äggskummet medan du vispar på maxhastighet.
- Fortsätt sedan vispa marängen på medelhastighet tills den är fast och har svalnat till rumstemperatur.
- Ta upp gelatinbladen och kläm ut vattnet.
- Lägg gelatinbladet i en kastrull och smält försiktigt på låg värme.
- Tillsätt lite av marängen till gelatinet och blanda ordentligt.
- Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av marängen.
- Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut på mariekexen.
- Ställ i frysen i minst 2 timmar.
- Smält chokladen försiktigt i mikron.
- Tillsätt oljan och blanda.
- Doppa dina mums-mums i chokladen.
- Låt stelna.
- Förvara i kylen i en burk med lock, håller upp till en vecka.



