Semmelkladdkaka

Äntligen! Tisdag och fettisdagen! Har ni hunnit med någon semla ännu? Inte jag men jag har stora planer för det, tro mig😉 
 
Sen kan det ju faktiskt var så här att man inte har hunnit baka några semlor själv, man har inte blivit bjuden på en semla på jobbet och man tycker inte om de köpta semlorna. Då kan man faktiskt ta och slänga ihop den här semmelkladdkakan så har man ändå något gått att festa på efter maten dagen till ära😘
 
Recept:
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 1 tsk kardemumma
  • 2½ dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
Topping:
  • 50 g flagad mandel
  • 3 dl vispgrädde
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en bakform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper eller smörj och bröa en pajform.
  • Smält smöret i en kastrull (hela smeten ska rymmas senare)
  • Riv mandelmassan.
  • Tillsätt alla ingredienserna till det smälta smöret.
  • Blanda samman.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen, ca 20-25 minuter.
  • Låt kakan svalna helt, gärna i kylen ett par timmar eller över natten. Men har du inte tid med det så iaf så pass att gräden inte smälter när du lägger den ovanpå.
Dekorera:
  • Rosta mandeln i en torr stekpanna.
  • Låt svalna.
  • Vispa grädden lätt.
  • Bred den vispade grädden över kladdkakan.
  • Strö över den rostade mandeln och servera direkt!
 
Bakning, Kakor, Kladdkakor, Recept | Bakning, Kladdkaka, Recept, Semla, Semmelkladdkaka, bakning, recept | |
Upp