Mjuk Pepparkaka

Glad måndag på er!
Hoppas ni alla haft en fin helg och tredje advent. Här i Gävle kom det faktiskt lite snö i fredags men det smälte bort igen i helgen. Men idag tänkte jag bjuda er på ett recept på mjuk pepparkaka. Mjuk pepparkaka är nog min lillebrors klara favorit på julen (om man inte räknar trillingnöten såklart) så givetvis var jag tvungen att baka en det här speciella året. Vanligtvis brukar vi hälsa på min mormor och morfar på julen och mormor gör det absolut godaste mjuka pepparkakan! Lillebror brukar alltid äta flera bitar och givetvis brukar han få min också eftersom han tycker om den så mycket. I år kommer vi dock inte komma till mormor och morfar men givetvis ska han få lite mjukpepparkaka, kanske inte lika bra som mormors men väldigt god ändå😘
 
Recept:
  • 130 g smör
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • 225 g vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 2 st ägg
  • 240 g strösocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smöra och bröa en avlång bakform (brödform eller annan typ av form fungerar också bra)
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Blanda ihop grädde och mjölk i en liten skål.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, ingefära och kryddnejlika i en annan bunke.
  • Blanda ägg och socker i ytterligare en bunke och vispa vitt och pösigt. 
  • Tillsätt det smälta smöret till äggblandningen och vispa ihop.
  • Sikta sedan i den torra mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Blanda mellan gångerna du tillsätter mjölblandningen och mjölkblandningen.
  • Blanda till en fin jämn smet.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 34 min, provarstickan ska vara torr när kakan är klar.
Bakning, Julbak, Mjuka kakor, Recept | Julbak, Mjuk Kaka, Mjuk Pepparkaka, Pepparkaka, Recept, recept | |
Upp