Mördegstartlett med kardemummapannacotta och jordgubb- och myntagelé

Hej på er!
Det är tunga tider vi lever i just nu och det märks speciellt mycket vid högtider när många sitter ensamma eller inte kan fira på det sätt som de är vana vid. Därför känns det som att vi får passa på att fira lite extra när vi kan. Varför inte äta lite extra gott eller bara unna sig en heldag i solen med en god bok och lite fika?💕
 
Nästa helg är det dags igen och även för mig blir sista april- och första majfirandet inte riktigt som vanligt. Mer tid hemma och mindre nära och kära men så är det just nu. Så då skulle jag vilja passa på att bjuda er alla på ett smarrigt recept på efterrätt. Denna är det lite pyssel med så att starta ett par dagar i förväg är verkligen att rekommendera. Och den är så himla god att det lilla extra pysslet är det värt😘
 
En mördegstartlett med kardemummapannacotta och jordgubb- och myntagelé är alltså detta. Helt perfekt när man gillar kardemumma och vill att den ska få spela huvudrollen istället för någon liten biroll. Även jag som inte är kardemummas bästa fan tycker att den här är otroligt god och vill verkligen rekommendera er att testa den här när ni vill ge den där lilla extra kärleken💝
 
Recept, Mördegsskal, 4 små pajformar:
  • 150 g kallt smör 
  • 240 g vetemjöl
  • 80 g florsocker
  • 1 st ägg
  • 100 g vit choklad
Kardemummapannacotta:
  • 1 st gelatinblad
  • 1 tsk hela kardemummakärnor.
  • 2½ dl grädde
  • 1 tsk vaniljessens
  • ¼ dl socker
Jordgubb- och myntagelé:
  • 1 st gelatinblad
  • 50 g frusna jordgubbar
  • ½ dl vatten
  • ½ tsk pressad citron
  • 1 msk strösocker
  • 2 droppar gelatinblad
Gör så här:
  • Lägg alla ingredienser utom chokladen i en bunke.
  • Nyp ihop ingredienserna så att de precis går ihop till en deg, viktigt att du inte överarbetar degen.
  • Lägg kylen i degen 1 timme.
  • Sätt ugnen på 175 grader (160 grader varmluftsugn).
  • Kavla ut degen.
  • Klä pajformen (en stor eller fler små).
  • Ställ den klädda formen i frysen 15 min.
  • Nagga pajskalen.
  • Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Skalen ska få en gyllenefärg på kanterna och vara genomgräddat. 
  • Smält chokladen.
  • Pensla pajskalen med den smälta chokladen.
Kardemummapannacotta:
  • Lätt gelatinbladet i vatten i fem minuter.
  • Mortla de hela kardemummakärnorna.
  • Blanda samman de krossade kardemummakärnorna, grädde, vaniljessens och socker i en kastrull.
  • Koka upp blandningen medan du rör då och då.
  • När blandningen kokat upp tar du kastrullen från plattan.
  • Kläm ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ned bladet i kastrullen.
  • Rör om tills gelatinbladet har smällt.
  • Sila ner pannacottan i en bunke. Jag använder en finmaskig sil så att jag slipper få mer stora bitar av kardemumma.
  • Ställ bunken i kylen 1-2 timmar och rör lite ungefär var tionde minut. Pannacottan ska börja tjockna men inte sätta sig helt.
  • När pannacottan tjocknat ganska ordentligt fördelar du den i dina tartlettskal.
  • Ställ sedan tillbaka tartletterna i kylen 3-4 timmar eller tills pannacottan har satt sig ordentligt.
Jordgubb- och myntagelé:
  • Lägg gelatinbladet i blöt.
  • Lägg jordgubbarna, vatten, pressad citron och socker i en kastrull.
  • Låt koka upp och passa på att mosa jordgubbarna lite lätt med en sked.
  • Mixa med stavmixer till en puré.
  • Sila purén genom en finmaskig sil.
  • Tillsätt pepparmintaromen och det mjuka gelatinbladet.
  • Rör tills gelatinet smällt helt.
  • Häll över dina pajer och ställ tillbaka in i kylen tills gelén har stelnat helt.
  • Dekorera efter smak.
 
Bakning, Efterrätt, Paj, Recept | Bakning, Efterrätt, Kardemummapannnacotta, Mördeg, Pannacotta, Recept, Tartlett, Tartletter, bakning, recept | |
Upp