Randig tårta med friska smaker

God kväll på er alla!
Måndag igen, ny vecka nya möjligheter! Här kommer tårta nummer två som jag gjorde till mitt födelsedagsfirande. Det här är en twist på en vanlig hederlig rulltårta som är omgjord till en stående tårta. Inspirationen fick jag från Tidningen hembakat (deras hemsidan hittar du här).
Jag tyckte den var väldigt god och fyllningen går att variera i oändlighet till just din favorit, det älskar jag. Nästa gång ska jag nog testa med någon typ av choklad, antingen som dekoration eller som någon typ av fyllning. Men tills dess njuter jag av den här friska favoriten :)
Recept:
- 3 ägg
- 1½ dl + ½ dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk mjölk
Fyllning:
- 2-2½ dl jordgubbssylt
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- ½-1 dl lemon curd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och 1.5 dl strösocker riktigt pösigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål.
- Vänd ner mjölblandningen i sockersmeten.
- Tillsätt mjölken och vänd ihop smeten.
- Bred ut smeten jämnt på en av bakplåtarna.
- Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter. Bottnen ska nästan inte få någon färg alls men vara torr så använd en sticka för att se så att bottnen är klar när du tar ut den.
- Strö resterande socker över bottnen.
- Vänd upp bottnen på den andra plåten med bakplåtspapper.
- Dra bort bakplåtspappret som bottnen gräddats på, jag brukar pensla pappret med lite kallt vatten samtidigt som jag drar bort det, jag tycker det blir lättare då.
- Låt sedan bottnen svalna helt.
- Bred på sylten på bottnen och skär den på längden i tre delar, så jämna som möjligt.
- Rulla ihop en remsa och ställ den i mitten på ett fat (eller en tårtbricka).
- Rulla sedan resten av remsorna runt den första så att du får en stående rulltårta.
- Vispa grädden ganska hårt.
- Tillsätt så mycket lemon curd du vill ha, smaka av eftersom.
- Täck tårtan med den syrliga grädden. Klart! :D

