Rabarberpaj med italienskt marängtäcke

Hej på er!
 
Nu var det dags igen för något nytt och smarrigt! Jag har en hel del rabarber kvar i frysen sen sommaren och passar såklart på att ta fram lite då och då för att baka något smarrigt. Den här gången blev det en rabarberpaj med marängtäcke. Det blev så gott med den lite syrliga rabarbern och den söta marängen. Ni får testa själva! :D
 
Recept:
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl socker
  • 2 st äggvitor
Fyllning:
  • 4 st medelstora rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • ½-1 tsk kardemumma
  • 1 dl salt kolasås (receptet hittar du här)
Italiensk maräng:
  • 95 g äggvita
  • 38 g vatten
  • 160 g strösocker
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smör en form (jag använde en som var 24cm) och klä den med bakplåtspapper.
  • Blanda mandelmjölet, sockret och äggvitorna i en bunke.
  • Rör ihop till en kladdig deg.
  • Tryck ut i formen och se till att smeten går upp lite på sidorna (så att inte fyllningen rinner ut sen).
  • Grädda mitt i ugnen i ca 17- minuter. Det ska bli lätt gyllene när den är klar.
Fyllning:
  • Dela rabarberna i små delar och lägg i en kastrull.
  • Tillsätt sockret, kanelen och kardemumman.
  • Låt koka upp och småkoka den sedan tills rabarberna mjuknat ca 10-15 minuter.
  • Rör ned den salta kolasåsen och ta bort kastrullen från spisen.
  • Låt svalna lite innan du häller upp i pajskalet.
Italiensk maräng:
  • Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  • Vispa undertiden äggvitorna till ett hårt skum.
  • Häll sedan ned den varma sockerlagen med en tunn stråle i bunken under vispning på högsta hastighet.
  • Vispa sedan marängen på medelhastighet tills marängen är ljummen.
  • Spritsa sedan marängen över pajen i det mönster du vill, jag valde att spritsa rosor.
  • Bränn av marängen med en gasbrännare.
Klar att servera! :)
 
Bakning, Paj, Recept | Bakning, Italiensk maräng, Paj, Rabarber, Rabarberpaj, Rabarberpaj med italiensk maräng, recept | |
Upp