Enkelt Lantbröd

Hej på er mina vänner.
Äntligen fredag igen. När det är så här många veckor med röda dagar blir man ju bortskämd och att behöva jobba en femdagarsvecka känns plötsligt väldigt jobbigt. Men nu är det iaf fredag och jag tänker passa på att baka lite bröd. Jag älskar bröd! En frukost utan bröd är lite av en besvikelse ska jag erkänna😉
Därför vill jag nu dela detta bröd med er. Det är lite jästid med går ändå att göra på morgonen för att få nybakad bröd till frukost. Det funkar även precis lika bra till en soppa på kvällen och en stor fördel just nu är att det går alldeles utmärkt att baka på torrjäst (japp, även här i Gävle är det svårt att få tag i färsk jäst tydligen) så varsågoda baka på!😁
Recept, 1 stort bröd:
- 3½ dl vatten
- 1 pkt torrjäst, för matbröd (den blå)
- 1 msk honung
- 1½ tsk salt
- 7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Värm vattnet till ca 37-40 grader. Lite varmare än fingervarmt gör inget när vi jobbar med torrjäst.
- Tillsätt jäst, honung och salt.
- Blanda ordentligt och låt stå 5-10 minuter.
- Tillsätt mjölet lite i taget medan du arbetar degen i en hushållsmaskin (om du arbetar den för hand kan du tillsätt en större del mjöl direkt och sedan tillsätta resten lite i taget).
- Arbeta degen tills den släpper i kanterna.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några gånger.
- Forma till en limpa.
- Rulla limpan i mjöl.
- Lägg limpan på bakplåten, täck med en bakduk.
- Låt jäsa ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär några snitt i limpan med en vass kniv.
- Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.




Receptet är inspirerat av duktiga Eleni Apostolakis