Dekorationsgelé

Söndag, sköna söndag!
Det är något visst med helger. Veckans guldkant liksom :)
I tårtvärlden finns det ju massor av olika sätt att dekorera på, det tar liksom aldrig slut. När jag fick en beställning för några veckor sedan på en födelsedagstårta så var utseendet det enda som kunde visste hur han ville ha det. Det skulle vara en gräddtårta med jordgubbar och "sån där gelé" på toppen. En riktig klassiker som alltid uppskattas. Själv hade jag inte använt mig av gelé tidigare men det gick ju helt finemang! :)
 
Recept:
  • 4 st gelatinblad
  • ¾ dl koncentrerad jordgubbssaft
  • 1¼ dl vatten
Gör så här:
  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  • Blanda den koncentrerade saften med ¾ av vattnet.
  • Ta upp gelatinbladen och krama ut dom.
  • Lägg dom tillsammans med resten av vattnet i en liten skål och värm försiktigt i mikron tills gelatinen smällt (det går också bra att smälta det försiktigt i en kastrull på låg värme).
  • Rör ner geléblandningen försiktigt i saftblandningen.
  • Ställ kallt några minuter. Gelén får inte bli helt fast men ska börja stelna så att det går att skedda upp på jordgubbarna. När den börjar likna ovispad äggvita (lite klumpig men ändå lite rinnande) börjar den få rätt konsistens. Skulle gelén bli för hård är det bara att du värmer den lite försiktigt i mikron igen och är den förlös så låt den stå en liten stund till i kylen.
  • Skeda upp gelen på tårtan och ställ tårtan kallt, gärna 1 timme innan servering.
Tårtan bestod av ljusa bottnar, lemon curd, vispad grädde och skivade jordgubbar. Spacklad med grädde. Dekorerad med jordgubbar och gelé! :)
 
Bakning, Recept, Tårtor | Bakning, Dekoration, Dekorationsgelé, Gelé, Tårta, Tårtgelé, recept | |
Upp