Blåbärsrosor

God kväll på er alla!
Hoppas ni haft en trevlig vecka så här långt. Idag bjuder jag på en smarrigt recept på blåbärsbullar. Ett par ljumna bullar med ett stort glas kall mjölk kan vara bland det mest fantastiska som finns. Speciellt nu när det fortfarande är lite kallt ute men vi går mot ljusare tider. Varför inte passa på att baka dessa redan nu till påsk? :)
 
Recept:
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • Pärlsocker
  • ca 1-5 msk blåbär sylt/hallonsylt till fyllning
Gör så här:
  • Värm mjölken till fingervarmt i en kastrull.
  • Smula ned jästen i en bunke.
  • Slå över mjölken och rör ut jästen.
  • Tillsätt salt, socker och kardemumma.
  • Tillsätt häften av vetemjölet och kör degen på låg hastighet.
  • Tillsätt smöret och kör degen tills den har blivit blandad men är ordentligt kladdig.
  • Tillsätt sedan så pass mycket vetemjöl, i omgångar, så att degen släpper från bunkens kanter.
  • Öka sedan hastigheten till ca medelhastighet och kör degen i 10 min.
  • Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 h.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Platta till bullarna lite lätt och skär fyra snitt i dem.
  • Lägg en klick fyllning i varje bulle och vik sedan upp kanterna omlott som rosenblad.
  • Lägg bullarna i en bullform och placera formarna i en muffinsplåt.
  • Låt jäsa övertäcka i 30 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 7-8 min tills bullarna fått en gyllene färg.
Bakning, Bullar | Bakning, Blåbärsrosor, Bullar, recept | |
Upp