Whiskyknäck

God morgon allesammans!
 
Nu börjar det nalkas mot jul kan man verkligen säga. Och vid juletid brukar det ju vara en del att göra. Jag ligger redan lite efter med allt kan jag avslöja. Julklappar, julpyntning och julbaket har en del kvar innan jag är klar och kan ta "julledigt".
 
Kan det vara så att inte du har hunnit gjort knäcken ännu? Det är ju strålande! För då har du chansen att testa på någonting nytt, nämligen Whiskyknäck! Att göra knäck är ganska lätt, det första du behöver göra är att bestämma dig för om du vill ha hård eller mjuk knäck, se nedan för de olika temperaturerna. Sen är det egentligen bara att du sätter igång och kokar! Jag gillar personligen inte whisky men dessa tyckta jag var vansinnigt goda faktiskt, så jag lovar att de är värda ett försök även om du inte gillar whisky😉
 
Happy baking!😄
 
Temperatur:
  • 125 grader ger en mjuk knäck
  • 140 grader ger en hård knäck med en liten seg kärna mitt i
  • 160 grader ger en hård knäck

Kulprovet:
Om man inte har en digital kökstermometer kan man göra på det traditionella sättet och göra ett kulprov. Kulprov är att du droppar lite av knäcksmeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sen at rulla smeten till en kula. Får du till en kula så är smeten klar, funkar det inte så får du koka den lite längre och testa kulprovet igen sen.

Recept:

  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl whisky
  • 0,5 msk smör
  • 1,5 msk hackad mandel (går att utesluta)

Gör så här:

  • Ha socker, sirap, vispgrädde och whisky i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka knäcken med en termometer och ta bort kastrullen från värmen när den uppnått önskad temperatur alt du gjort kulprovet och fått önskad konsistens.
  • Rör ner smöret och eventuellt hackad mandel.
  • Häll upp i knäckformar och låt stelna.
  • Förvara knäcken i rumstemperatur i en burk med lock.


Tryck gärna på härtat här nedan om du gillade receptet❤
 
Bakning, Godis, Julbak, Recept | Baka utan ugn, Bakning, Godis, Julbak, Knäck, Recept, Whisky, Whiskyknäck, recept | |
Upp