Cookies and cream cake!

(null)
Hallå hallå!
För en vecka sedan var det då dags igen, för det som inträffar en gång om året. Jo men visst, min födelsedag! Hade en väldigt bra, lugn dag och givetvis hade jag bakat en tårta!😊
 
Det här året blev det en tårta med recept från duktiga Linda Lomelinos (hennes hemsida hittar ni här). Jag har bakat ett par tårtor ur hennes bok "Lomelinos tårtor" förut och dom blir ju så goda! Det här året blev det hennes Cookies’n cream med oreokakor. Riktigt smarrig vill jag lova och funderar ni på att testa någon av hennes recept så vill jag säga kör bara kör!😁
 
Recept:
Ljus botten
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 1¼ dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt (jag använde vanilj paste istället)
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 stort äggvita
  • 8 normalstora oreokakor
Chokladbotten
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1¼ dl socker
  • 1 st medelstort ägg
  • ¾ dl mjölk
  • ½ dl kokande vatten
Fyllning
  • 300 g färskost (jag använde philadelphia)
  • 2 dl florsocker 
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 normalstora oreokakor
Dekoration
  • 12 st normalstora oreokakor
  • 8 st minioreokakor
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och mjöla två små formar. De jag använde var va 18 cm i diameter.
  • Vispa smör och socker vitt och pösigt.
  • Tillsätt mjölk och vaniljextrakten och vispa ihop till en jämn smet.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Tillsätt i smeten.
  • Tillsätt äggvitan i smeten och vispa i ett par minuter till.
  • Krossa oreokakorna och blanda ned dom i smeten.
  • Fördela smeten jämnt i formarna.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter men håll koll.
  • Prova med en sticka så att bottnarna är färdiga när du tar ut dom.
  • Låt bottnarna vila i formarna i ca 10 minuter innan du stjälper upp dom på ett galler.
Cokladbotten:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smör och mjöla en form (i samma storlek som du använde till de ljusa bottnarna).
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Sikta ner mjölk, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa i ett par minuter till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
  • Testa så att bottnen är färdig när du tar ut den och låt den sedan svalna på samma sätt som de ljusa bottnarna.
Fyllning:
  • Blanda färskosten och florsockret i en skål.
  • Vispa upp grädde och vänd ned den i färskostblandningen.
  • Krossa oreokakorna.
  • Ta ungefär en tredjedel av fyllningen och lägg den i en egen skål.
  • Tillsätt de krossade oreokakorna till den lilla skålen, det här är tårtans fyllning. Resten ska vi använda till att spackla tårtan (om fyllningen känns för lös kan du ställa in den i kylen en stund).
Montera tårtan:
  • Skär till tårtbottnarna så att de är jämna och fina (det som blir över kan du spara i en påse i frysen så kan du plocka fram och använda vid ett senare tillfälle).
  • Börja med en av de ljusa bottnarna. Lägg den på en tårtbricka eller på ett fat. Ha den skurna delen uppåt.
  • Bred på hälften av fyllningen (den delen med krossade oreokakor i).
  • Lägg på chokladbotten.
  • Bred på resten av fyllningen.
  • Lägg på den sista ljusa bottnen, med den skurna ytan nedåt.
  • Bred ut frostingen utan oreokakor jämnt runt hela tårtan.
  • Smula oreokakorna i en mixer och mixa kakorna till smulor.
  • Täck sedan tårtan med kaksmulorna. Det tar lite tid och är ganska kladdigt men efter ett tag får man in snitsen lite bättre. När du är nöjd kan du använda en smoother som du trycker lite försiktigt över hela tårtan, då får du en jämnare yta.
  • Dekorera sedan med minioreokakorna och förvara i kylen tills det är dags för servering!
(null)
 
(null)
 
Bakning, Choklad, Recept, Tårtor | Bakning, Chokladbotten, Chokladtårta, Cookies´n cream, Cookies´n cream cake, Oreo, Recept, Tårta, recept | |
#1 - - Rebecca Adnell:

Men så gott det ser ut!

Svar: Tack, jag kan skvallra om att den var himla god också! :D
Whisk and Stir

Upp